What's cooking 2017

Kookboek van het Jaar verkiezing 2017

Ook in 2017 organiseert De Kookboeken BV van Fusina Verloop en Henk-Jan Kakebeen de Kookboek van het Jaar-verkiezing; de 11e editie! Alle kookboekenmakers uit Nederland en Vlaanderen worden opgeroepen kookboeken in te sturen. Dit groots(t)e kookboekenfestijn van Nederland & Vlaanderen wordt weer te gek! Vanaf 1 juli start de verkiezing & informeren wij uitgeverijen over hoe en wat.

Organisator Fusina wint special award bij de Gourmand World Cookbook Awards

Het jubileumkookboek 'Recepten uit de bekroonde Kookboeken van het Jaar 2007-2016' is de winnaar in de categorie ‘Special Awards’ van de Gourmand World Cookbook Awards 2017. De prijs, welke wordt beschouwd als de meest prestigieuze in de culinaire boekenwereld, is uitgereikt door de organisator, Edouard Cointreau.

Hoe gaat de Kookboek vh Jaar verkiezing in z'n werk

De altijd weer even spannende verkiezing gaat om wie nou toch het beste, mooiste en lekkerste kookboek heeft gemaakt. De vakjury bestaat uit 5 mensen die ieder vanuit hun eigen vakgebied de titels beoordeelt. Aan hen de lastige maar zeer leuke taak uit alle ingezonden kookboeken een keuze te maken. Deze ieder jaar wisselende jury nomineert 6 titels.

de winnaars

De vakjury bepaalt uiteindelijk welke titel de winnaar van de vakjuryprijs 2017 wordt. In 2016 was dat Smokey goodness van Jord Althuizen (Kosmos uitgevers). Maar ook het publiek beslist mee en koos in 2016 voor Zuur van Bas Robben (uitgeverij Good Cook) als winnaar van de Gouden Garde Publieksprijs. De grote Kleyn van Onno Kleyn ontving een eervolle vermelding. Bekijk hier de uitreiking bij RTL live! 

Overige awards

Vanzelfsprekend hebben wij respect voor de wereld waarin wij leven en daarom beloont Slow Food Youth Network het meest duurzame kookboek. Zij kozen vorig jaar voor Bonen van Joke Boon (Carrera culinair). Ook hebben we een award voor de beste kookboeken vormgever en/of fotograaf. Deze award werd toegekend aan Erik Rikkelman & Remko Kraaijeveld van Smokey Goodness. Nieuw was de verkiezing van de Foodblogger van het Jaar! Jonneke de Zeeuw met haar Mooncake blog won deze prijs.

De uitreiking

Zoals ieder jaar is de über feestelijke uitreiking voor alle deelnemers, genomineerden, winnaars, uitgeverijen en de (culinaire)pers op een bijzondere locatie. Op donderdag 10 november vierden wij ons 10-jarig jubileum in de onlangs heropende Grand Theatre Boekhandel Breda.  Ter gelegenheid van onze verjaardag organiseerden wij na de uitreiking een Kookboekendiner waar vanaf 19.00 uur gekookt werd uit -hoe kan het anders- kookboeken! Het was sizzling nice met een heuse rode loper, een fotomomentje, een bingo voor het goede doel, lekkere vinyl muziek & een flipperkast.

Onze partners