What's cooking 2017

Kookboek van het Jaar verkiezing

Ook in 2016 organiseerde Fusina Verloop met haar bureau De Wonderneming de kookboekenverkiezing:  voor de 10e keer en dus een jubileum. Alle kookboekenmakers uit Nederland en Vlaanderen werden opgeroepen kookboeken in te sturen. Dit groots(t)e kookboekenfestijn van Nederland & Vlaanderen was weer te gek! In het voorjaar van 2017 start de verkiezing 2017. 

Hoe gaat het in z'n werk

De altijd weer even spannende verkiezing ging om wie nou toch het beste, mooiste en lekkerste kookboek heeft gemaakt. De vakjury bestaat uit 5 mensen die ieder vanuit hun eigen vakgebied de titels beoordelen. Aan hen de lastige maar zeer leuke taak alle ingezonden kookboeken te beoordelen. Deze ieder jaar wisselende jury nomineerde 6 titels: 3 per categorie (Nederlands & vertaald).

de winnaars

De vakjury bepaalde uiteindelijk welke titel de winnaar van de vakjuryprijs 2016 werd: Smokey goodness van Jord Althuizen (Kosmos uitgevers). 'Een lekker vet boek met ruige recepten en een persoonlijk verhaal. Het BBQ- thema is in dit boek van voor tot achter, op alle vlakken, doorgevoerd. Je ruikt de BBQ bijna.', aldus de vakjury. Maar ook het publiek besliste mee en koos Zuur van Bas Robben (uitgeverij Good Cook) als winnaar van de Gouden Garde Publieksprijs. De grote Kleyn van Onno Kleyn ontving een eervolle vermelding. Bekijk hier de uitreiking bij RTL live! 

Overige awards

Vanzelfsprekend hebben wij respect voor de wereld waarin wij leven en daarom beloont Youth Food Movement het meest duurzame kookboek van 2016 met een speciale award. Zij kozen voor Bonen van Joke Boon (Carrera culinair). Ook hebben we een award voor de beste kookboeken vormgever en/of fotograaf. Deze award werd toegekend aan Erik Rikkelman & Remko Kraaijeveld van Smokey Goodness. Nieuw dit jaar was de verkiezing van de Foodblogger van het Jaar! Jonneke de Zeeuw met haar Mooncake blog won deze prijs.

De uitreiking

Zoals ieder jaar is de über feestelijke uitreiking voor alle deelnemers, genomineerden, winnaars, uitgeverijen en de (culinaire)pers op een bijzondere locatie. Op donderdag 10 november vierden wij ons 10-jarig jubileum in de onlangs heropende Grand Theatre Boekhandel Breda.  Ter gelegenheid van onze verjaardag organiseerden wij na de uitreiking een mjammie Kookboekendiner waar vanaf 19.00 uur gekookt werd uit -hoe kan het anders- kookboeken! Het was sizzling nice met een heuse rode loper, een fotomomentje, een bingo voor het goede doel, lekkere muziek (vinyl) & een flipperkast.

Onze partners