Important

  • Start: juni 2014
  • Sluitingsdatum insturen: 27 okt 2014
  • Nominaties: don 30 okt 2014
  • Uitreiking: donderdag 13 nov 2014
  • Kookboeken7daagse: zat 15-22 nov 

Samen delen:

Delen |

Kookboek van het Jaar 2014

In juni start de verkiezing 2014: alle kookboekenmakers uit Nederland en België worden opgeroepen kookboeken in te sturen die in het afgelopen jaar verschenen zijn. Een vakjury van 5 experts kiest 6 titels, 3 nominaties per categorie (Nederlands & vertaald) en bepaalt uiteindelijk welke titel die ene all-over winnaar wordt. Het publiek maakt ook een keuze: iedereen kan vanaf 30 oktober een stem uitbrengen voor de Gouden Garde publieksprijs.
Verder hebben we een prijs voor het meest duurzame kookboek (uitgeloofd door Youth Food Movement), eentje voor een goede doelen kookboek & ontvangt de beste kookboekenfotograaf of -vormgever de speciale ELLE eten award.
Er zijn voorwaarden verbonden aan deelname. Voor meer informatie...

De winnaars 2013

In het Conservatorium Hotel Amsterdam ging de Kookboek van het Jaar 2013 vakjuryprijs naar POLPO van de Engelse kok Russell Norman (Karakter Uitgevers).
De vakjury over Polpo: 'Als we het boek openslaan weten we het allemaal gelijk. Dit is prachtig boek. Het is alleen al ongelofelijk origineel vanwege de prachtige vormgeving: de mooie cover of de plaatsing van de magnifieke foto’s, die ons overigens meteen deden watertanden.' Lees meer...

Gouden Garde Publieksprijs 2013

Alle 6 genomineerde kookboeken waren vanaf 17 oktober in de race voor de felbegeerde Gouden Garde Publieksprijs 2013. Deze prijs werd door Tip culinair bedacht, hebben wij in ere mogen herstellen & bestond in 2013 10 jaar! Iedereen kon via deze site een stem uitbrengen & meebepalen welke titel door het publiek verkozen werd.

Echt eten van Jonathan Karpathios (Karakter Uitgevers) heeft De Gouden Garde, de publieksprijs van de Kookboek van het Jaar verkiezing, gewonnen. Echt eten won met 40% van de stemmen. Karpathios is eigenaar en kok van restaurant Vork & Mes in Hoofddorp en kookt met de oogst van de dag, vers uit zijn eigen kwekerij en tuin.

De overige kookboeken awards 2013

Daarnaast reikte jurylid Hans Robertus de prijs voor beste vormgever/fotograaf uit aan Lise Weuts voor haar kookboek Kijk ik kook. Het boek won tevens de goede doelen prijs: ‘Uniek vormgegeven, perfect voor de doelgroep, nodigt uit tot koken en de afveegbare pagina’s zijn geweldig’, aldus Pierre Wind. De Vlaamse Lise Weuts studeerde in 2012 af als grafisch ontwerpster. Door samen met haar nicht te koken, die het syndroom van Down heeft, kwam ze op het idee van een kookboek voor deze doelgroep.
Lekker lokaal, koken met het beste van de buurtboer van Jobien Groen won de prijs voor het meest duurzame kookboek. De jury: ‘Lekker lokaal is een mooi vormgegeven boek met een heldere uitleg over regionale en seizoenproducten in en rond Amsterdam. Op naar een serie, heel Nederland door! De eervolle vermelding ging naar het kookboek Hallo Paleo van Willeke Linneman. Het is gebaseerd op paleo-voeding zoals de mens dat at in het Stenen Tijdperk: (mager) vlees, vis, schaaldieren, groenten, fruit, eieren, noten en zaden.

Lovin' it!

Genomineerden 2013

Kookboek van het Jaar huisband Cosmo&bobje