What's cooking 2016

Kookboek van het Jaar verkiezing 2016

Ook dit jaar organiseert bureau De Wonderneming de kookboekenverkiezing. De 10e editie en dus een jubileum! Alle kookboekenmakers uit Nederland en Vlaanderen worden opgeroepen na de zomer kookboeken in te sturen. In het najaar volgen nominaties en de uitreiking waar wij de winnaars bekend maken. Dit groots(t)e kookboekenfestijn van Nederland en Vlaanderen wordt weer te gek!

Hoe gaat het in z'n werk

De altijd weer even spannende verkiezing gaat om wie nou toch het beste, mooiste en lekkerste kookboek van Nederland en Vlaanderen heeft gemaakt. De vakjury bestaat uit 5 mensen die ieder vanuit hun eigen vakgebied de titels beoordelen. Aan hen de lastige maar zeer leuke taak alle ingezonden kookboeken te beoordelen. Deze ieder jaar wisselende jury nomineert 6 titels: 3 per categorie (Nederlands & vertaald). Zij bepalen uiteindelijk welke titel de winnaar van de vakjuryprijs wordt. Maar ook het publiek beslist mee: er kan gestemd worden op 1 van de  6 genomineerde kookboeken voor de Gouden Garde publieksprijs. De uitgeverijen wordt gevraagd de kookboeken naar de jury te sturen omdat zij er uit koken, de vormgeving bestuderen en alle teksten grondig lezen. Kortom: de kookboeken uitgebreid testen. Want een ingezonden kookboek wordt niet zomaar de Kookboek van het Jaar!

En dit zijn de grote winnaars van 2015!

De Kookboek van het Jaar 2015 vakjury prijs is uitgereikt aan 'Spuntino' van Russell Norman (Karakter uitgevers). Russell won met zijn boek Polpo in 2013 al eerder de Kookboek van het Jaar prijs. "He did it again", aldus de vakjury.  
'De veldkeuken', het kookboek van Femke de Winter en René van der Veer kreeg de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de Gouden Garde publieksprijs 2015. 
De Youth Food Movement award voor het meest duurzame kookboek van 2015 was voor 'Liever Lokaal, 365 dagen per jaar' van Annette van Ruitenburg en René Zanderink, die op persoonlijke titel meededen aan de Kookboek van het Jaar verkiezing.

De uitreiking

De feestelijke uitreiking is een get-together van alle deelnemers aan de verkiezing, de genodigde (culinaire)pers en iedereen die ons liked (niet alleen op facebook)! Zoals ieder jaar is de uitreiking weer op een bijzondere locatie. Afgelopen jaar was dat de Rotterdamse Markthal. Koningin Maxima was hier te gast tijdens de opening in oktober 2014!

Op de hoogte blijven?

U kunt ons volgen door het abonneren op onze nieuwsbrief, via social media of deze site natuurlijk.