What's cooking 2016

Kookboek van het Jaar verkiezing 2016

Ook dit jaar organiseert bureau De Wonderneming de kookboekenverkiezing. De 10e editie en dus een jubileum! Alle kookboekenmakers uit Nederland en Vlaanderen worden opgeroepen na de zomer kookboeken in te sturen. In het najaar volgen nominaties en de uitreiking waar wij de winnaars bekend maken. Dit groots(t)e kookboekenfestijn van Nederland en Vlaanderen wordt weer te gek!

En dit zijn onze winnaars van 2015!

De Kookboek van het Jaar 2015 vakjury prijs is uitgereikt aan 'Spuntino' van Russell Norman (Karakter uitgevers). Russell won met zijn boek Polpo in 2013 al eerder de Kookboek van het Jaar prijs. "He did it again", aldus de vakjury. Het winnende kookboek is voor zowel de prof als de thuiskok interessant. De recepten zijn verleidelijk, hongerig makend, sommige uitdagend maar nooit ondoenlijk. De thuiskok vindt er snacks, comfortfood, salades en hoofdgerechten om gezin, vrienden of zichzelf te verwennen. De chef-kok vindt er kilo’s inspiratie voor zijn eigen kaart. Ingewikkelde apparatuur is voor de recepten niet nodig. Een goeie visboer, slager of andere speciaalzaak soms wel. Maar dat schrikt de enthousiaste thuiskok van nu niet meer af. 

Het is een kookboek van deze tijd. De vormgeving is vernieuwend en in balans, met een goede afwisseling van fotografie, recepten en leesbare tekst. Een kijk-, lees-, kook- en adresboek in één. Het boek is als de stad waar het een ode aan brengt: één bak bruisende energie, waar een enorme aantrekkingskracht van uitgaat. Een boek om op te vreten. En meteen, vanavond nog, mee aan de slag te gaan. Wij adviseren de Old-Fashioned van pagina 283 met erbij een midnight snack zoals de croque monsieur uit hoofdstuk 2, met een dikke laag gruyere.

Spuntino, Russell Norman, Karakter uitgevers, isbn 9789045211619
 € 29,99 

De Gouden Garde publieksprijs 2015

De veldkeuken, het kookboek van Femke de Winter en René van der Veer kreeg de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de Gouden Garde publieksprijs 2015.

De veldkeuken, Femke de Winter en René van der Veer, De Vrije uitgevers, isbn 9789090291291 € 24,95

Meest duurzame kookboek 2015

De Youth Food Movement award voor het meest duurzame kookboek van 2015 was voor 'Liever Lokaal, 365 dagen per jaar' van Annette van Ruitenburg en René Zanderink, die op persoonlijke titel meededen aan de Kookboek van het Jaar verkiezing. Dit boek laat zien wat Nederland in huis heeft aan bijzondere producten en is een lofzang op de diversiteit van de Nederlandse eetcultuur. In dit boek komen spannende en bijzondere producten aan bod in een seizoensgebonden opbouw. De nadruk ligt op lokaal en relatief onbekende producten met een duidelijke uitleg waar ze te verkrijgen zijn en hoe te bereiden. De recepten zijn wisselend van moeilijkheidsgraad en niet alleen voor bekenden van Slow Food geschikt maar ook om indruk te maken bij het Kerstdiner. Bij de gerechten is niet helemaal duidelijk hoe groot ze zijn of voor welke gang ze bedoeld zijn. Ook de indeling waarbij alle soorten producten naast elkaar staan – vis naast fruit- oogt soms wat rommelig. 

Annette van Ruitenburg & René Zanderink, Fontaine uitgevers, isbn 9789059564893 € 39,95

Een eervolle vermelding was er voor Groenten uit Zee van Lisette Kreischer. Dit boek is zijn tijd een beetje vooruit. De recepten zijn vernieuwend en uniek door het gebruik van ongewone producten. Waar deze ingrediënten te koop zijn is niet echt duidelijk waardoor het voor de gewone consument niet toegankelijk is.

Hoe gaat het in z'n werk?

Een vakjury van 5 experts nomineert 6 titels: 3 per categorie (Nederlands & vertaald). De jury bepaalt uiteindelijk welke titel de winnaar van de vakjuryprijs wordt. Maar ook het publiek beslist mee: er kan gestemd worden op 1 van de  6 genomineerde kookboeken voor de Gouden Garde publieksprijs. 

De uitreiking

De altijd weer feestelijke uitreiking was donderdag 12 november: een get-together van alle deelnemers aan de verkiezing, de genodigde (culinaire)pers en iedereen die ons liked (niet alleen op facebook)! Zoals ieder jaar is de uitreiking weer op een bijzondere locatie. Dit jaar was dat de Rotterdamse Markthal. Koningin Maxima was hier te gast tijdens de opening in oktober 2014!

Op de hoogte blijven?

U kunt ons volgen door het abonneren op onze nieuwsbrief, via social media of deze site natuurlijk. 

 

Onze partners