What's cooking 2015

Kookboek van het Jaar verkiezing 2015

Ook dit jaar organiseert bureau De Wonderneming de kookboekenverkiezing. De 9e editie: de opmars naar ons 10-jarig jubileum in 2016! Alle kookboekenmakers uit Nederland en Vlaanderen zijn opgeroepen kookboeken die tussen 27 oktober 2014 en 20 oktober 2015 zijn verschenen, in te sturen. Donderdag 12 november zijn de winnaars bekend gemaakt. Dit groots(t)e kookboekenfestijn van Nederland en Vlaanderen was weer te gek!

En dit zijn onze winnaars!

Winnaar Kookboek van het Jaar 2015

De Kookboek van het Jaar 2015 vakjury prijs is uitgereikt aan 'Spuntino' van Russell Norman (Karakter uitgevers). Russell won met zijn boek Polpo in 2013 al eerder de Kookboek van het Jaar prijs. "He did it again", aldus de vakjury. Het winnende kookboek is voor zowel de prof als de thuiskok interessant. De recepten zijn verleidelijk, hongerig makend, sommige uitdagend maar nooit ondoenlijk. De thuiskok vindt er snacks, comfortfood, salades en hoofdgerechten om gezin, vrienden of zichzelf te verwennen. De chef-kok vindt er kilo’s inspiratie voor zijn eigen kaart. Ingewikkelde apparatuur is voor de recepten niet nodig. Een goeie visboer, slager of andere speciaalzaak soms wel. Maar dat schrikt de enthousiaste thuiskok van nu niet meer af. 

Het is een kookboek van deze tijd. De vormgeving is vernieuwend en in balans, met een goede afwisseling van fotografie, recepten en leesbare tekst. Een kijk-, lees-, kook- en adresboek in één. Het boek is als de stad waar het een ode aan brengt: één bak bruisende energie, waar een enorme aantrekkingskracht van uitgaat. Een boek om op te vreten. En meteen, vanavond nog, mee aan de slag te gaan. Wij adviseren de Old-Fashioned van pagina 283 met erbij een midnight snack zoals de croque monsieur uit hoofdstuk 2, met een dikke laag gruyere.

Spuntino, Russell Norman, Karakter uitgevers, isbn 9789045211619
 € 29,99 

De Gouden Garde publieksprijs 2015

De veldkeuken, het kookboek van Femke de Winter en René van der Veer kreeg de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de Gouden Garde publieksprijs 2015.

De veldkeuken, Femke de Winter en René van der Veer, De Vrije uitgevers, isbn 9789090291291 € 24,95

Meest duurzame kookboek 2015

De Youth Food Movement award voor het meest duurzame kookboek van 2015 was voor 'Liever Lokaal, 365 dagen per jaar' van Annette van Ruitenburg en René Zanderink, die op persoonlijke titel meededen aan de Kookboek van het Jaar verkiezing. Dit boek laat zien wat Nederland in huis heeft aan bijzondere producten en is een lofzang op de diversiteit van de Nederlandse eetcultuur. In dit boek komen spannende en bijzondere producten aan bod in een seizoensgebonden opbouw. De nadruk ligt op lokaal en relatief onbekende producten met een duidelijke uitleg waar ze te verkrijgen zijn en hoe te bereiden. De recepten zijn wisselend van moeilijkheidsgraad en niet alleen voor bekenden van Slow Food geschikt maar ook om indruk te maken bij het Kerstdiner. Bij de gerechten is niet helemaal duidelijk hoe groot ze zijn of voor welke gang ze bedoeld zijn. Ook de indeling waarbij alle soorten producten naast elkaar staan – vis naast fruit- oogt soms wat rommelig. 

Annette van Ruitenburg & René Zanderink, Fontaine uitgevers, isbn 9789059564893 € 39,95

Een eervolle vermelding was er voor Groenten uit Zee van Lisette Kreischer. Dit boek is zijn tijd een beetje vooruit. De recepten zijn vernieuwend en uniek door het gebruik van ongewone producten. Waar deze ingrediënten te koop zijn is niet echt duidelijk waardoor het voor de gewone consument niet toegankelijk is.

Hoe gaat het in z'n werk?

Een vakjury van 5 experts heeft 6 titels genomineerd: 3 per categorie (Nederlands & vertaald). Lees hier het juryrapport en maak direct een lekker gerechtje uit het boek! Deze jury bepaalt uiteindelijk welke titel de winnaar van de vakjuryprijs wordt. Op donderdag 29 oktober crossten we door het land langs de genomineerden met een grote fles champagne, een mooie bos bloemen & n grote rol genomineerde stickers. Maar ook het publiek beslist mee: vanaf donderdag 29 oktober kon er gestemd worden op 1 van de  6 genomineerde kookboeken voor de Gouden Garde publieksprijs. 

De uitreiking

De altijd weer feestelijke uitreiking was donderdag 12 november: een get-together van alle deelnemers aan de verkiezing, de genodigde (culinaire)pers en iedereen die ons liked (niet alleen op facebook)! Zoals ieder jaar is de uitreiking weer op een bijzondere locatie. Dit jaar was dat de Rotterdamse Markthal. Koningin Maxima was hier te gast tijdens de opening in oktober 2014!

De prijzen

Behalve een mooie bokaal ontvangen de winnaars van Kookboek van het Jaar 2015 ook een prijzenpakket. We hebben een prachtig Boerenbont (sinds 1841) servies voor de vakjury-prijswinnaar. Tevens wordt gedurende 3 maanden in alle Bijenkorf-restaurants het Kookboek van het Jaar kwartaalbroodje geserveerd. De winnaar van de Gouden Garde ontvangt een vrolijk pakket van Dille & Kamille én mag drie gerechten voor de Allerhande Box ontwikkelen! Beide winnende kookboeken krijgen een speciaal plekje in het Museum Meermanno tijdens de 'Aan tafel. Een boekje open over eetcultuur' kookboekententoonstelling.

Kookboeken7daagse

Dit jaar vieren wij het 5e jubileum van de Kookboeken7daagse van zaterdag 7 tot en met zondag 15 november. In de week, rondom de Kookboek van het Jaar prijsuitreiking, organiseren wij voornamelijk bij kookwinkels, kookboekenwinkels, de betere boekhandels en de Bijenkorf een week lang van alles rondom kookboeken en de oh zo belangrijke kookboekenmakers. Zo kunt u de auteurs ontmoeten, zijn er speciale kookboekenworkshops & leren chefs u handige tips & trucs. Bekijk het programma.

Op de hoogte blijven?

U kunt ons volgen door het abonneren op onze nieuwsbrief, via social media of deze site natuurlijk. 

 

Onze partners