What's cooking 2017

Kookboek van het Jaar verkiezing

Ook in 2017 organiseert Fusina Verloop met haar bureau De Wonderneming de kookboekenverkiezing: voor de 11e keer alweer. Alle kookboekenmakers uit Nederland en Vlaanderen worden opgeroepen. Dit groots(t)e kookboekenfestijn van Nederland & Vlaanderen wordt weer te gek! In het voorjaar van 2017 start de verkiezing & informeren we de uitgeverijen over hoe en wat.

Hoe gaat het in z'n werk

De altijd weer even spannende verkiezing gaat om wie nou toch het beste, mooiste en lekkerste kookboek heeft gemaakt. De vakjury bestaat uit 5 mensen die ieder vanuit hun eigen vakgebied de titels beoordeelt. Aan hen de lastige maar zeer leuke taak alle ingezonden kookboeken te kiezen. Deze ieder jaar wisselende jury nomineert 6 titels.

de winnaars

De vakjury bepaalt uiteindelijk welke titel de winnaar van de vakjuryprijs 2017 wordt. In 2016 was dat Smokey goodness van Jord Althuizen (Kosmos uitgevers). 'Een lekker vet boek met ruige recepten en een persoonlijk verhaal. Het BBQ- thema is in dit boek van voor tot achter, op alle vlakken, doorgevoerd. Je ruikt de BBQ bijna.', aldus de vakjury. Maar ook het publiek beslist mee en koos in 2016 voor Zuur van Bas Robben (uitgeverij Good Cook) als winnaar van de Gouden Garde Publieksprijs. De grote Kleyn van Onno Kleyn ontving een eervolle vermelding. Bekijk hier de uitreiking bij RTL live! 

Overige awards

Vanzelfsprekend hebben wij respect voor de wereld waarin wij leven en daarom beloont Youth Food Movement het meest duurzame kookboek. Zij kozen vorig jaar voor Bonen van Joke Boon (Carrera culinair). Ook hebben we een award voor de beste kookboeken vormgever en/of fotograaf. Deze award werd toegekend aan Erik Rikkelman & Remko Kraaijeveld van Smokey Goodness. Nieuw dit jaar was de verkiezing van de Foodblogger van het Jaar! Jonneke de Zeeuw met haar Mooncake blog won deze prijs.

De uitreiking

Zoals ieder jaar is de über feestelijke uitreiking voor alle deelnemers, genomineerden, winnaars, uitgeverijen en de (culinaire)pers op een bijzondere locatie. Op donderdag 10 november vierden wij ons 10-jarig jubileum in de onlangs heropende Grand Theatre Boekhandel Breda.  Ter gelegenheid van onze verjaardag organiseerden wij na de uitreiking een mjammie Kookboekendiner waar vanaf 19.00 uur gekookt werd uit -hoe kan het anders- kookboeken! Het was sizzling nice met een heuse rode loper, een fotomomentje, een bingo voor het goede doel, lekkere muziek (vinyl) & een flipperkast.

Onze partners