Kookboek vd Maand Augustus

Voor de meeste mensen bestaat de traditionele Hollandse keuken uit een lekkere winterse stamppot. Wat andere oer Hollandse gerechten onthouden we waarschijnlijk door hun zeer geestige benamingen als hete bliksem, rolmops, vlaflip en Haagse bluf. Stroopwafels, appelstroop, een boterham met hagelslag en haring kent ook iedere Nederlander. Afgelopen eeuwen hebben we veel producten van over de hele wereld naar Nederland gehaald en zo is de Nederlandse keuken gevormd tot wat die nu is. Executive chef Tjitze van der Dam brengt met het ‘Hollandse klassiekers anno nu’-kookboek een eerbetoon aan onvergetelijke Hollandse gerechten. 

Tjitze, opgegroeid in Friesland, hielp al vanaf zijn twaalfde zijn pake, zijn opa in de bakkerij bij het maken van oranjekoeken, dúmkes en suikerbrood. Zijn voorliefde voor koken en eten was gewekt.
Hij ging aan de slag als (leerling)kok in Drenthe en Friesland. Om zijn horizon te verbreden vertrok hij na een tijdje naar Amsterdam en Haarlem. Daar werkte hij bij Ron Blaauw en De Vrienden van Jacob, beiden met een Michelin ster, om vervolgens als executive chef bij het INK Hotel zijn eigen keukenbrigade te gaan leiden. Binnenkort gaat van der Dam aan de slag bij QO hotel in Amsterdam, het duurzaamste hotel van Europa.
Na zijn aanstelling als executive chef begon het te kriebelen en ontstond het idee om een boek te maken over klassieke Hollandse gerechten in een modern jasje. En zo geschiedde. Met drie bevriende chefs heeft hij diverse gerechten onder handen genomen.
De nadruk in het boek ligt op pure en eerlijke ingrediënten. Je vindt gerechten met één ster (simpel en/of snel klaar), twee sterren (kosten iets meer tijd) en voor de geoefende kok drie sterren (uitdagend recept om je gasten mee te verrassen). Het boek is ingedeeld in vijf onderdelen: Hollandse hapjes en voorafjes, Hollandse kost, Hollandse toetjes en zoetigheden, Wat er in het vat zit verzuurt niet (wecken, pekelen, roken en drogen) en In de voorraad kast.
Er worden meerdere gerechten gecombineerd tot één nieuw gerecht zoals de wentelteefjes van Fries suikerbrood met crème fraîche, krokant spek en appelstroop. Of bitterballen van hete bliksem. Ook appelepap en wentelteefjes zijn typisch Nederlands en kun je op een originele manier bereid terugvinden in dit kookboek. We hebben het heerlijkste Texel’s lam, mosselen uit de Noordzee en allerlei verrukkelijke kazen! Waarom van ver halen als we van dichtbij zoveel verschillende heerlijke product kunnen krijgen?
De Hollandse keuken kan wel een wat meer sexy imago gebruiken en daar is Tjitze met dit boek zeer zeker in geslaagd.

Hollandse klassiekers anno nu. Tjitze van der Dam, Scriptum,  isbn 9789463190473 € 24,95

Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Suzanne Stougie, culinair journalist, schrijft iedere maand een review vanuit haar woonplaats Berlijn. Het KvdM is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Suzanne Stougie

Suzanne Stougie is culinair journaliste, woont met vriend en tweeling in Berlijn en heeft haar sporen ruim verdiend in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand JULI

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand MEI

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand februari

kookboek van de maand januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand september

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand JULI

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand Mei

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart