Kookboek van de Maand JULI

Van tajine tot havermout – Jamila Winwood

Smoothies, quinoa en superfoods – het ontbreekt ons in restaurants, winkels en kookboeken de laatste tijd niet aan extra gezonde ingrediënten. Toch zul je ze niet zo snel associëren met de Marokkaanse keuken. Onterecht, zo laat health coach en lifestyle blogger Jamila Winwood zien. Sterker nog, laat je inspireren door de smaken van Marokko en je geeft je doorgaans ietwat flauwe ‘gezonde’ eten juist extra veel smaak, geur en kleur.

Lees Jamila’s boek Van tajine tot havermout en je slaat dus twee vliegen in een klap. Of drie, eigenlijk. Niet alleen eet je gezonder en smaakvoller dan ooit tevoren, ook leer je wat meer over de zin en de onzin van onze zucht naar gezond. Jamila weet van de hoed en de rand, en geeft bijvoorbeeld ruiterlijk toe dat het vermijden van tarwe en gluten voor velen van ons strikt genomen niet nodig is. Wel gaat het weglaten ervan bijna als vanzelf gepaard met een gezonde leefstijl. Je laat automatisch allerlei kant-en-klare bewerkte producten, zoals koek en taart staan. En dat doet je lijf goed.

Haar nuchtere adviezen geven de lezer grip op de ondoordringbare brij aan voedingsinformatie die dagelijks op ze af komt. Daarbij slaat Jamila niet door in haar adviezen. Haar detoxkuurtje blijft beperkt tot een halfuurtje in de ochtend (begin met een cleansend sapje) en vlees en vis zijn eens niet verboden. Gelukkig maar, want de harissakip met citroen ziet er uit om te verslinden.

Je hoeft alleen maar naar de lauwwarme salade van groene groenten te kíjken en je voelt je al gezonder. De havermoutbodem voor haar quiche is een geniale uitvinding – snel, gemakkelijk en blindbakken is niet nodig. Ideaal dus, en nog glutenvrij ook. En de linzenburgers gekruid met baharat? Die staan alvast op de kookagenda voor volgende week.

De uitvoering van het boek is luxe, met prachtige foto’s van zowel de gerechten als Jamila in het land van haar grootouders, boodschappen doend op de markt of loungend in een adembenemend mooie riad. De ingrediënten zijn bijna zonder uitzondering gewoon in de supermarkt te vinden en de recepten kort en bondig. Gezond doen op zijn Marokkaans: het is haalbaar, lekker en gevarieerd, dankzij de kookkunsten van Jamila. Probeer de Spilla met spitkool en kip van Jamila!

Van tajine tot havermout – 60 gezonde recepten geïnspireerd door de Marokkaanse keuken van Jamila Winwood,  ROSE Stories, isbn 9789082470116, €19,95


Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Suzanne Stougie, culinair journalist, schrijft iedere maand een review vanuit haar woonplaats Berlijn. Het KvdM is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Suzanne Stougie

Suzanne Stougie is culinair journaliste, woont met vriend en tweeling in Berlijn en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

Kookboek van de Maand JULI

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand Mei

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand Februari

Kookboek van de Maand Januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand September

Kookboek van de Maand Augustus