Kookboek van de Maand Augustus: Yvestown kookt

'nog even op vakantie' recept

We lezen in 'Yvestown kookt' op pagina 131: Nog even op vakantie! Voor iedereen die op vakantie is of gewoon aan het werk maar toch een buitenlands gerechtje wil maken dat ruikt naar verre oorden en naar vakantie.
Download hier het recept voor Griekse saté met tzatziki.

Yvonne, alias Yvestown kookt

We hebben hier van doen met een broodnuchtere Nederlandse, merken we in het voorwoord.  Auteur Yvonne Eijkenduijn, die in Vlaanderen woont en werkt, is een bekend food-, lifestyle- en interieurblogger en columnist. Online heeft zij vele aanhangers: haar instagramaccount telt 17000 volgers en op pinterest zijn dat er meer dan 14000!

Voor het weekendmagazine van dagblad Het Belang van Limburg, Sjiek genaamd, schrijft zij wekelijks foodcolumns. Deze columns zijn dan weer verzameld in dit boek. Haar vijfde, zo lezen we. Een eerder boek, ‘Yvestown in de keuken’, ligt tegenwoordig in de Amerikaanse en Canadese boekhandels. En ook de Britten kunnen Yvonne’s boek nu in de winkels kopen.

Waar wij direct van gecharmeerd zijn is haar ‘down-to-earth’ kijk op koken: we eten iedere dag, dat moet niet ingewikkeld maar wel graag een beetje lekker zijn. Yvonne heeft geen koksopleiding gevolgd en gebruikt gewoon haar man, haar vrienden en haar familie als proefkonijnen. 

Het boek is ingedeeld naar de 4 seizoenen. Achterin het boek staat een register waar je kunt zoeken op ingrediënt en voorin word je verleid door middel van vrolijke instagram foto’s met onderschrift. Er zijn foto’s zijn van Yvonne zelf, andere gaan over zomerstafelen, mannenkost of kinderfeest. Je nieuwsgierigheid wordt gewekt. Als je op deze manier niet gevonden hebt wat je zoekt dan kun je nog op een andere manier je keuze maken: per seizoen staan de gerechten ingedeeld in hartig en zoet. Heel overzichtelijk allemaal.

De recepten zijn kort en bondig en geinspireerd op een project in Zweden of het bezoek van haar Surinaamse moeder. Het soort gerechten schiet van links naar rechts, van een groene detox smoothie naar een lekker ongezonde chocolade croissant, en van goed uitziende kikkererwten pannenkoekjes tot kipsaté met bier en honing. 

Al met al neemt Yvonne je in dit boek mee in haar leven. Je krijgt zin om te gaan koken en schiet af en toe in de lach om de teksten over hoe Yvonne, alias Yvestown, kookt.

Yvestown kookt, Yvonne Eijkenduijn, Davidsfonds/Infodok € 24,99 isbn 9789059087743

Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Suzanne Stougie, culinair journalist, schrijft iedere maand een review vanuit haar woonplaats Berlijn. Het KvdM is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Suzanne Stougie

Suzanne Stougie is culinair journaliste, woont met vriend en tweeling in Berlijn en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand JULI

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand Mei

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand Februari

Kookboek van de Maand Januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand September

Kookboek van de Maand Augustus