Kookboek vd Maand Mei

Van jongs af aan waren we bekend met Calvé’s petje pitamientje en zijn ‘Ik vind het gewoon lekker’. En ook de schattige schaatsende Evert van Benthem die op de brug een lekkere boterham met pindakaas at, met als reclameboodschap ‘Wie is er niet groot mee geworden?’. Jaren was Calvé marktleider. De Amerikaanse variant Skippy probeerden we ook wel eens omdat het weer eens wat anders was en van ver kwam. Maar tijden veranderen en gelukkig zagen verschillende Nederlandse ondernemers kansen voor meer smeuïge pindakaassoorten. Zo bestaat er sinds kort een heuse pindakaaswinkel, met de geestige slogan ‘In geval van noot’. Hier maken ze de heerlijkste pindakazen zelf, op ambachtelijke wijze. Dat we al deze verschillende soorten niet exclusief op een boterham hoeven te smeren lezen we in het Kookboek van de Maand Mei: Het pindakaas kookboek.

Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis is geen onbekende. Met haar eenmans zaakje won zij meerdere boekenprijzen en vormgeving awards. Als vormgeefster steekt zij haar nek uit en geeft zij het ene na het andere prachtige boek uit. Samen met fotografe Saskia Lelieveld maakte zij dit pindakaas kookboek. De foto’s zijn helder, de vormgeving strak en modern en de recepten heel aantrekkelijk gepresenteerd. Door het hele boek zijn her en der pinda-gebbetjes te vinden en er is gespeeld met bijzondere papiersoorten in verschillende maten. Wat een juweeltje! 

Plaatkoek met zoute stengels

Fotografe Saskia's favoriet: "Omdat het er zo ontzettend mooi uitziet"!

Dat we niet hele potten pindakaas kunnen eten begrijpen we ook wel. Maar de nieuwe pindakazen zijn zo lekker dat het fijn is dat je aan de hand van dit boek af en toe en met mate kunt zondigen. Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken: ontbijt, koek & zo, taart & plaatwerk, hartig en toetjes. Je krijgt zelfs het geheim van de smid voorgeschoteld: het basisrecept voor pindakaas. Zodoende kun je ook je eigen variaties maken. Met iedere pot die voor handen is maak je bijvoorbeeld de plaatkoek met zoute stengels. Een aanrader van fotografe Saskia: “Omdat het resultaat er zo prachtig uitziet!”. Je krijgt veel persoonlijke tips, een paar simpele ideeën voor een ordinaire boterham met pindakaas maar ook ingewikkelder recepten als babka (brioche brood) geïnspireerd op een recept van Ottolenghi. De recepten zijn allemaal heel maakbaar met niet teveel of ingewikkelde ingrediënten of eindeloze bereidingstijden.

Pindakaas kookboek, Marije Sietsma en Saskia Lelieveld, Uitgeverij Loopvis isbn 9789492206435 € 18,95

Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Suzanne Stougie, culinair journalist, schrijft iedere maand een review vanuit haar woonplaats Berlijn. Het KvdM is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Suzanne Stougie

Suzanne Stougie is culinair journaliste, woont met vriend en tweeling in Berlijn en heeft haar sporen ruim verdiend in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

Kookboek van de Maand MEI

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand februari

kookboek van de maand januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand september

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand JULI

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand Mei

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand Februari