Kookboek van de Maand Oktober: Gone fishing

Kookboek van de Maand recept

Gebakken scholfilet met bloemkool en dille
Voor 4 personen
Verdeel de bloemkool in grote roosjes, en snij er een paar in dunne plakjes; gebruik zo nodig een mandoline. Leg de bloemkoolplakjes in een kom koud water. Bak de roosjes en het dillescherm 2-3 minuten in een beetje olijfolie, tot ze iets kleuren en zacht zijn. Voeg wat zout en versgemalen peper toe. Schep de bloemkoolroosjes uit de koekenpan, doe ze in een kom en hou ze warm. Wrijf de koekenpan schoon en doe er wat olie en boter in. Laat de boter bruisen. Wentel de scholfilets door roggebloem en bestrooi naar smaak met zout en peper. Bak de filets ongeveer 1 minuut aan elke kant, tot ze vanbuiten mooi goudbruin en krokant zijn en vanbinnen nog sappig. Haal de scholfilets uit de pan en geef er de gebakken bloemkool, de rauwe plakjes bloemkool, dille, citroenrasp en -sap en wat boter uit de pan bij. Verrukkelijk met lekker brood en een groene salade. Print hier het recept.

Gone fishing

Kookboeken vol visrecepten hebben het vaak moeilijk in het winkelschap. Want hoewel bijna iedereen graag wat meer vis zou eten, worden we tegelijkertijd ietwat nerveus van al die graten, schubben en ingewanden. Om het nog maar niet te hebben over zo’n heel beest, soms nog levend ook, in je keuken. We kunnen dus wel wat hulp gebruiken op dit vlak: vis is eigenlijk het perfecte onderwerp voor een kookboek. Toch zie je nooit een viskookboek op nummer één.

Als er een titel is die daar verandering in kan brengen, dan is het Gone fishing wel. Dankzij de foto’s, genomen door een van de meest getalenteerde fotografen van dit moment, de Deen Anders Schonnemann, wil je het boek meteen oppakken, doorbladeren, meenemen. Hij legde niets dan moois vast, van gerechten tot portretten, van stillevens tot reisplaatjes. 

Maar dat is nog niet alles. De receptuur is handig ingedeeld per vissoort, zodat je je op de eerste bladzijdes al verheugt op het gedeelte waarin jouw favoriet aan de orde komt. Of het nou langoustine is, makreel of inktvis. De gerechten zijn vaak verbluffend eenvoudig, wat ze alleen maar aantrekkelijker maakt. De pasta met krab maak je met vijf ingrediënten, de schol uit de krant heeft er zelfs maar vier – krant en zout meegerekend. Kijk, daar wordt koken-met-vis een behoorlijk stuk overzichtelijker van.

De Nordic invalshoek is helemaal trendy en duidelijk aanwezig, in zowel de receptuur als de look. Het boek oogt licht en ijl, maar met de robuuste Noormannerige ondertoon die bij vis hoort. Auteur en chef-kok Mikkel Karstad gaat er op charmante wijze vanuit dat je je visjes niet alleen klaarmaakt, maar ze ook zelf uit de zee trekt. Hiertoe geeft hij een viskalender, zodat je weet wanneer je wat aan je hengel kunt verwachten. Als niet-vissers gebruiken we die kalender natuurlijk om beslagen ten ijs bij de visboer aan te kloppen. 

Dankzij Gone fishing is er niets engs of spannends meer aan het kopen, bereiden, ja zelfs vangen van vis. Tijd om vis op één te zetten. 

Gone fishing van Mikkel Karstad, Aerial Media Company, isbn 9789402601541 €29,95

Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Suzanne Stougie, culinair journalist, schrijft iedere maand een review vanuit haar woonplaats Berlijn. Het KvdM is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Suzanne Stougie

Suzanne Stougie is culinair journaliste, woont met vriend en tweeling in Berlijn en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand september

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand JULI

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand Mei

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand Februari

Kookboek van de Maand Januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand September

Kookboek van de Maand Augustus