Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Suzanne Stougie, culinair journalist, schrijft iedere maand een review vanuit haar woonplaats Berlijn. Het KvdM is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Suzanne Stougie

Suzanne Stougie is culinair journaliste, woont met vriend en tweeling in Berlijn en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

Kookboek van de Maand MEI

Kookboek vd Maand auteurs in de Amerikaanse Vogue

De Kookboek van de Maand Mei auteurs, Suus en Johann hebben naast hun Food bandits blog ook een uiterst populair Instagram account. Laat dat nou ontdekt zijn door de Amerikaanse Vogue. "Meet the Dutch couple behind our latest Instagram obsession: @foodbandits", staat in de kop van het artikel. "Jaloersmakend"! "Welverdiend" denken we er direct achteraan! Lees hier het hele artikel in de Vogue

Kookboek van de Maand recept

Mijn jongste zusje Puck was lang ‘wereldrecordhouder traag opstaan’. Ik ken niemand die zo lang in bed kon blijven liggen, één sok aantrok om vervolgens weer te gaan liggen. En zo trok ze achtereenvolgens al haar kledingstukken aan. Het leek wel een sport bijna te laat te komen, zodat mijn vader haar vervolgens mopperend met de auto naar school moest brengen. Sinds dit jaar heeft ze afstand moeten doen van haar wereldrecordtitel. De trein is nu haar vervoermiddel om op de universiteit te komen en die is genadeloos. Speciaal voor Puck gaan we op de Engelse tour: scones.

Good morning!

Stel je voor: je wordt fris, fruitig en uitgeslapen wakker. De zon stroomt door openslaande tuindeuren naar binnen, waardoor de ochtend een stijlvol witgewassen tintje krijgt. Je hoort vogels fluiten en je ruikt verse koffie en het brood dat in de oven bakt. 

Zo zien de ochtenden er ogenschijnlijk uit voor de makers van het blog Food Bandits. Als fans van het ontbijt schetsen zij een prachtige wereld – inclusief schattig teckeltje – waarin je graag wilt wonen. En dankzij hun kookboek, Good Morning!, met daarin gerechten als espresso-banaanpannenkoeken (pannenkoek en koffie ineen!), appeltaarthavermout (gebak en pap ineen!) en gebakken boerenkool (groente en ontbijt ineen!), kom je een stapje dichterbij. 

Tuurlijk, soms (vaak zelfs) heb je haast, maar ook daar is aan gedacht. Het hoofdstuk Geen-tijd-ontbijt staat vol smakelijke ideeën die je óf snel, óf de avond tevoren zonder al teveel moeite maakt. Zo hoef je niet naar bewerkte zaken als mueslirepen of drinkontbijt-uit-een-fles te grijpen en ga je ‘s ochtends met een lach op je gezicht de deur uit.

Suus en Johann, de Food Bandits (en tevens eigenaars van het teckeltje, mocht je er inmiddels op hopen dat je het ergens in een asiel kunt gaan ophalen), doen op een niet al te strenge manier mee aan de gezondheidstrends van nu. Ze mijden toegevoegde suikers tenzij ze ‘natuurlijk’ zijn, laten regelmatig de koemelk staan en verruilen witte bloem voor boekweit, haver of spelt. Wil je regelmatig uit hun boek koken, dan moet je wel even op verkenningstocht in je lokale biowinkel. Maar vervolgens maak je zonder al te veel moeite (en met verdiende trots) je eigen granola, speltpannenkoekjes en kersenpap.

Als je goed bladert, spot je tussen de regels door een bijzondere ontbijtgewoonte die het leven van de Food Bandits nog benijdenswaardiger maakt. Ze eten namelijk met behoorlijke regelmaat een taartje of toetje als ontbijt. Een appelcrumble bijvoorbeeld, ontbijtkoekjes of bananenbrood. En ja, ook dat kan gezond. Aan de hand van de foto’s leer je al snel dat in deze wondere wereld mooi wit niet lelijk is, bloemetjesservies van Royal Albert weer mag en dat, gezond of niet gezond, de dag begint met een goede kop koffie.

Het ontbijt als foodiefeestje. Je zou er bijna een uurtje eerder voor opstaan.

Good morning! De lekkerste ontbijtrecepten en fijnste ochtendrituelen – Food Bandits, Xander Uitgevers, isbn 9789401604901, €19,95

Kookboek van de Maand Mei

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand Februari

Kookboek van de Maand Januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand September

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand Juli

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand Mei