Kookboek van de Maand JUNI

(H)eerlijk makkelijk – Gwyneth Paltrow en Thea Baumann

De trends en hypes die luidkeels in foodieland worden verkondigd, kunnen nogal eens verschillen van wat er in de doorsnee Nederlandse keuken op tafel komt. Waar het volgens de experts draait om superfoods, gefermenteerde groenten en glutenvrije cupcakes, eet de gemiddelde Nederlander het liefst een lekkere lasagne of kazige kipschotel uit de oven, met een stuk ouderwetse Hollandse appeltaart toe. Gluten of geen gluten.  

Je zou het misschien niet verwachten, maar het is actrice en Oscarwinnares Gwyneth Paltrow – tevens bekend om haar ultragezonde levensstijl en de bijzondere namen van haar kinderen – die de breuk tussen trendsetters en thuiskoks weet te overbruggen. Met haar nieuwste boek, (H)eerlijk makkelijk, richt ze zich speciaal op diegenen die best vers en gezond willen koken maar het gewoon Heel Erg Druk hebben. Een kookboek voor iedereen, dus. 

GP, zoals haar collega’s haar schijnen te noemen, schreef het boek met de culinair redacteur van haar website, goop.com. Samen overtuigen de auteurs hun lezers met korte recepten zonder al teveel ingrediënten, die net anders dan anders zijn. Zo serveren ze een eenvoudige ‘sandwich met gebakken ei’ met rucola, gruyère en spek, geven ze het ouderwetse sperzieboontje een Aziatische twist en maken ze pesto van spinazieblad. 

Ze tappen moeiteloos uit het moderne vaatje met gerechten als avotoast (avocado met toppings op een geroosterde boterham, dé Instagram sensatie van dit moment), ramen oftewel noedelsoepjes en Koreaanse bibimbap. Maar ze gaan ook retro-ingrediënten als bloemkool, spruitjes en knolraapjes niet uit de weg. Pasta mag gewoon, al raadt Gwyneth de lezer met klem aan ook een spiralizer te kopen, zodat je je eigen neppasta in de vorm van courgetteslierten kunt maken. ‘Je leven zal erdoor veranderen.’ 

Zo levert het boek een goed geslaagde mix van traditioneel en trendy, met mooie fotografie van het eten én van GP zelf – loungend in haar prachtige huis, spelend met haar kinderen (die trouwens Apple en Moses heten, mocht je je dat inmiddels stiekem afvragen) en shoppend in gezellige groentewinkels. Lag de nadruk van haar vorige kookboek nog stellig op puur en gluten/suiker/zuivelvrij, nu laat zij de teugels wat vieren. Het resultaat? Een verfrissende, flexibele en vooral haalbare kijk op gezond eten anno 2016 uit een onverwachte hoek. 

(H)eerlijk makkelijk – gezonde, snelle recepten voor de superdrukke thuiskok, Gwyneth Paltrow en Thea Baumann, Kosmos Uitgevers, isbn 9789021562469, €24,99

Kookboek van de Maand recept: Kokos-limoentaartjes

Veganistisch, glutenvrij, zonder geraffineerde suiker - voor 8 taartjes van 7,5 cm 
voor de korst: 
125 g amandelmeel, 3 el kokosolie, 3 el rijststroop, snufje zout 
voor de vulling:
1 blik (400 g) volvette kokosmelk, 1 nacht in de koelkast gezet, geraspte schil van 1 limoen, plus extra voor de garnering, sap van 1 limoen, 2 el plus 1 tl kokosbloesemsuiker 

Mijn dochter is dol op traditionele limoentaart, maar dat is een ware suikerbom met gecondenseerde melk. Ik wilde daarom graag een gezond, plantaardig alternatief maken dat de frisse citrussmaak heeft die in de originele versie zo gewaardeerd wordt, maar dan zonder alle boter, suiker en conserveringsmiddelen. Zet de kokosmelk een nacht in de koelkast zodat de vaste en vloeibare bestanddelen zich scheiden.

Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Suzanne Stougie, culinair journalist, schrijft iedere maand een review vanuit haar woonplaats Berlijn. Het KvdM is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Suzanne Stougie

Suzanne Stougie is culinair journaliste, woont met vriend en tweeling in Berlijn en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand Mei

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand Februari

Kookboek van de Maand Januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand September

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand Juli

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand Mei