Kookboek van de Maand September: Veggie very much

Veggie goed gevulde groentetaart recept

Zo’n hartige taart is uitermate geschikt als je voor veel mensen in één keer iets lekkers wilt maken. Vol met groene groenten en een explosie van smaak! Ik neem zo’n groentetaart vaak mee als we ergens heen gaan, want koud is hij nog net zo lekker. Je kunt wat kleinere puntjes afsnijden als tussendoortje of voor erbij tijdens een picknick, of wat grotere punten voor een lunch. Print het recept uit & ga aan de slag!

Urban healthy recipes

Als vegetariër zit je niet meer alleen aan tafel. Was je vroeger nog de ‘moeilijke eter’ van het gezelschap, tegenwoordig kijkt niemand er meer van op. Toch zou je dat bij het zien van het gemiddelde restaurantmenu niet altijd zeggen. Veel verder dan een geitenkaassalade met honing of een pizza margherita gaat de vegetarische verbeeldingskracht vaak niet. Terwijl het assortiment aan groenten, kiemen, granen, noten en fruit explosief is gegroeid. Hoe moeilijk kan het zijn?

Met een dergelijke gedachte in het achterhoofd begon Mirjam Leslie-Pringle in 2012 haar blog, Veggie Very Much. Daarop volgde het gelijknamige kookboek, dat doet wat de verpakking belooft: het staat vol vegetarische recepten. Urban healthy recipes, zijn het zelfs. Maar wat in hemelsnaam is ‘urban healthy’?

Gelukkig legt Mirjam het in de inleiding vrijwel meteen uit: urban healthy recipes zijn recepten die gemakkelijk te maken zijn, voor drukke stadse mensen, net als de auteur was voordat ze haar boeltje pakte en met het hele gezin naar de zon vertrok. Gezond zijn haar gerechten ook: ze zitten boordevol groenten, variatie en kleur.

Al bladerend zie je veel oude bekenden, van klassieke ratatouille tot Amerikaanse pannenkoekjes, van stamppotjes tot pizza. Maar dan zelfgemaakt, vers, snel en lekker. Daar waar je denkt: ‘Dat maak ik toch zelf ook altijd al?’ weet de auteur te overtuigen met leuke details (in wijn gesmoorde tomaatjes door de pasta pesto), een originele twist (risotto gemaakt van farro) of een onverwachte uitvoering (rauwe spruitjes). En wat dacht je van linzen op je (volkoren)pizza?

Mirjam maakte alle foto’s zelf, lekker in de zonneschijn. Ze geven het kookboek een hoog nazomergehalte en een vleugje van het ‘Ik Vertrek’-gevoel. Met deze pil vol vegetarische recepten op je aanrecht houd je extra lang je vakantiegevoel vast en kook je bovendien voortaan lekkerder dan menige eetcafékeuken. Pas maar op, want straks wil je helemaal niet meer buiten de deur eten.

Veggie Very Much, Mirjam Leslie-Pringle, Aerial Media Company, isbn 9789402601305, €24,95

Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Suzanne Stougie, culinair journalist, schrijft iedere maand een review vanuit haar woonplaats Berlijn. Het KvdM is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Suzanne Stougie

Suzanne Stougie is culinair journaliste, woont met vriend en tweeling in Berlijn en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

Kookboek van de Maand september

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand JULI

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand Mei

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand Februari

Kookboek van de Maand Januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand September

Kookboek van de Maand Augustus