Kookboek van het jaar verkiezing 2009

De prijzen voor de Kookboek van het Jaar verkiezing 2009 zijn verdeeld! Wel 35 uitgeverijen en in totaal 85 kookboeken deden mee aan de verkiezing. Uiteindelijk gingen er 5 kookboeken naar huis met de prijzen.

Grote uitgeverijen, kleine uitgeverijen, particuliere initiatieven of goede doelen: alle kookboeken, verschenen tussen 1 oktober 2008 en 15 september 2009 konden meedingen naar de Kookboek van het Jaar prijs 2009.

Alle ingezonden kookboeken worden uitgebreid door de juryleden onder de loep genomen. Dit gebeurt op Stadslandgoed De Kemphaan in het Eksternest. De winnaars zijn inmiddels bekend en zijn aan de rechterzijde van deze pagina te zien.

Uitreiking kookboek van het jaar in Studio Bazar

Studio Bazar was op dinsdag 3 november 2009 gevuld met genodigden uit de kookboekenwereld. In 2007 en 2008 was de uitreiking bedoeld voor de consument en kookliefhebber, deze keer organiseerde Fusina Verloop de verkiezing als culinaire tegenhanger van het boekenbal.

De uitgevers, schrijvers en andere (kook)boekmakers werden onder het genot van een glas heerlijke wijn (verzorgd door Gilles Faëllens van Bacchantes wijnimport) getrakteerd op hapjes uit de genomineerde kookboeken door Julius Jaspers van Studio Bazar.

Gedurende de middag voor alle genodigden uit de kookboekenwereld vond een forumdiscussie plaats met als onderwerp: het kookboek van de toekomst. De discussie werd geleid door Andreas Oerlemans, product group manager horeca & food van de Bijenkorf. Melanie Zwartjes (Terra Lannoo), Scato van Opstall (Keetsmakelijk) en Hidde van der Louw (product group manager books BOL.com) gaven hun visie op dit toekomstbeeld.

Aan het eind van de middag werden 5 vakjuryprijzen en 1 publieksprijs uitgereikt. 4 winnaars per categorie en één all over winnaar van het Kookboek van het Jaar 2009. De vakjuryprijzen zijn gemaakt door fotografe Marina Ruempol. aan de rechterzijde van deze pagina zijn de winnende kookboeken te zien.

Beste kookboeken 2009

Juryprijzen 2009

Beste kookboek Nederlands
en overall winnaar
12 maanden Albert Heijn

Beste kookboek vertaald
Specerijen

Beste chefs kookboek
Een dag bij El Bulli

Beste kookboek initiatief
Gezond eten rond chemotherapie

Publieksprijs 2009

Wat van fair komt

De winnaar van de Kookboek van het Jaar Gouden Garde pubieksprijs 2009.

Uitgeverij Fontaine