De 6 genomineerde kookboeken 2015

Dit zijn de titels die de vakjury geselecteerd heeft uit 64 inzendingen. De jury bepaalt uiteindelijk welk kookboek het Kookboek van het Jaar 2015 wordt. Ook voor publiek is een rol weggelegd. Tot en met woensdag 11 november kan iedereen aangeven welke genomineerde titel de Gouden Garde publieksprijs 2015 verdient. Hieronder leest u wat de vakjury over deze bijzondere kookboeken zegt.

De Veldkeuken, het kookboek, De Vrije Uitgevers, Femke de Winter & René van der Veer

Fris, vrolijk, feestelijk – bij dit boek is het bij de eerste aanblik al raak. Het vertelt het verhaal van De Veldkeuken, een restaurant in een bouwkeet op landgoed Amelisweer en van alle producten van telers en die uit de eigen moestuin. Het biedt een flink aantal toegankelijke, seizoensgebonden recepten. Er is veel aandacht voor brood – hoe je het bakt, verschillende recepturen, van zuurdesem speltbrood tot croissants en koffiebroodjes. Verder veel basisgerechten, met zorg geselecteerd, die worden gegarneerd met ingrediënten uit eigen tuin. De illustraties doen ter zake. Bijzonder aan het boek is dat het in eigen beheer is uitgegeven.

Maak de spruiten-pastinaak quiche zelf & kijk hoe mjammie deze er uit ziet!

De Japanse keuken, Nancy Singleton Hachisu, Terra

Een kijk-, lees- en kookboek ineen met het verhaal van een buitenstaander die zich voor de liefde de Japanse keuken moest eigen maken. Dat is zeker gelukt en met dit boek maakt zij die ook voor ons toegankelijk. Het geeft een overzicht van de diversiteit van de traditionele Japanse keuken. Helder gerangschikt. De Nederlandse uitgever heeft het ons gemakkelijk gemaakt door achterin websites te zetten waar je de lastiger verkrijgbare producten kunt bestellen.

Probeer de gefrituurde gember kip!

Un Buku (ons boek), Harold Pereira, Mirjam van der Rijst, Eveline Stoel, Martien Holtzappel & Nawal Batoun, Kosmos uitgevers

De kracht van dit boek is het idee erachter. Het vertaalt de smeltkroes die de Surinaamse keuken is naar portretten van tien families met hun eigen achtergrond en familierecepten. Door de toegankelijke styling en fotografie, en het aantrekkelijke gebruik van de familiefotoalbums, krijg je van dit boek onmiddellijk zin om te koken. De recepten zijn duidelijk omschreven, to the point en daardoor bereidbaar voor iedereen. 

Probeer de Lauki of poe-soep (soep van fleskalebas) uit Un Buku!

Peru, Gaston Acurio, Karakter uitgevers

In één klap ben je bij: met dit naslagwerk in handen overzie je de Peruaanse keuken die de afgelopen jaren zo actueel is geworden. En heb je alles in huis om deze authentieke keuken te ontdekken. In vormgeving is gekozen voor een heldere, no nonsense insteek: hier en daar een (aantrekkelijke) foto, maar voor de rest recht-toe-recht-aan weergave van recepten, want daar draait het in dit boek uiteindelijk om. En ja, voor sommige ingrediënten moet je je toevlucht nemen tot (online) speciaalzaken. Maar wie wil experimenten, schrikt dat niet langer meer af. We zijn eraan toe.

Ga aan de slag en maak een Peruaanse pikante stoofschotel!

Spuntino, Russell Norman, Karakter uitgevers

Modern, inspirerend, stoer, vernieuwend – Russell Norman did it again. Want een neus voor nieuwe spannende dingen heeft deze Londense chef zeker. De dynamiek van New York, waar het boek over gaat, staat in interessant contrast met de rustige, kalme vormgeving. Een boek waarmee je meteen aan de slag wil omdat alles er aantrekkelijk en toegankelijk uit ziet. Het boek biedt ook een adreslijst met de favoriete eetadressen van Russell Norman in New York. 

Test de biefstukreepjes New York style: tagliata di manzo op z'n italiaans!

World Granny’s kookboek, Rob Baris, Fons Burger & Maarten Laupman, Dif Books

Een sympathiek initiatief van Worldgranny, een stichting die eenzaamheid onder ouderen wil bestrijden. Dat doen ze met deze vreemde eend in de bijt, een kookboek annex fotostrip waarin ouderen hun traditionele recepten delen met rommelige huis-tuin-en-keukenfoto’s. Een boek vol fun, kitsch en humor. Maar vergis je niet, de recepten zijn prima in orde, maakbaar en afwisselend, en ook heel geschikt om kinderen mee achter de pannen te zetten.

3 pagina's uit het Wolrd Granny's kookboek

Onze partners