De 6 genomineerde titels

Dit zijn de 6 titels die de vakjury geselecteerd heeft uit 76 inzendingen. De jury bepaalde uiteindelijk welk kookboek het Kookboek van het Jaar 2016 werd. Ook voor publiek is een rol weggelegd. Tot en met woensdag 9 november 23.59 uur kon iedereen aangeven welke genomineerde titel de Gouden Garde publieksprijs 2016 verdient.

Categorie Nederlands

Over rot, Meneer Wateetons, Good Cook isbn 9789461431226 € 29,95

Geen standaard kookboek. Fermenteren wordt perfect uitgelegd, inclusief alle gevaren! Er zijn weinig foto’s maar de foto’s die er in staan zijn mooi. Voor zo’n specialistisch onderwerp zijn de recepten helder en goed omschreven.

Smokey Goodness, Jord Althuizen, Kosmos uitgevers isbn 9789021562292 € 24,99

Het BBQ thema is in dit boek van voor tot achter, op alle vlakken, doorgevoerd. Je ruikt de BBQ bijna. Het is een persoonlijk verhaal en een lekker vet boek met ruige recepten. Althuizen heeft zich werkelijk verdiept in de Amerikaanse barbecuecultuur en belicht die van alle kanten. 

Zuur, Bas Robben, Good Cook isbn 9789461431561 € 24,95

De aaibare omslag en de vormgeving zijn uniek en uiterst stijlvol. Bijzonder zijn ook de fotografie en de nieuwe symbolen. Dit is een vernieuwend boek met goede recepten die nog kloppen ook. Met humoristische teksten.

Categorie Vertaald

Basisboek India, Amandip Uppal, Becht, isbn 9789023014928 € 29,95

Opvallende, bijzondere cover. De typografie is origineel, evenals de koppen. De styling en fotografie zijn smaakvol. Je krijgt zin om het boek te kopen, een voorraadkast met Indiase specerijen aan te leggen en meer Indiaas te gaan koken. De recepten zijn helder beschreven alhoewel hier en daar wat kort door de bocht. In de intro’s worden vaak combinatie-tips gegeven. Kortom, een heel toegankelijk Indiaas kookboek.

Gone fishing, Mikkel Karstad, Aerial Media Company isbn 9789402601541 € 29,95

Zeer stijlvol, de vormgever is niet bang voor wit op de pagina’s, prachtig papier. De mooie grijzige mist van de Scandinavische meren zie je terug in het beeld. Een koffietafel book voor in de keuken met maakbare recepten. Het boek is niet té chique; het is ook gewoon voor thuis. 

Het nieuwe vegalicious, Alice Hart, Kosmos uitgevers isbn 9789021562391 € 24,99

Het onderwerp van dit boek is echt van deze tijd. Toch is het boek niet te belerend over gezondheid en over wat je wel en niet mag eten. De recepten zitten goed in elkaar en zijn vaak heel origineel. De foto’s en styling zijn aantrekkelijk. Het woord foodbijbel op de cover zegt het al: dit is een dik boek met heel veel recepten. Je zou er zo vegetariër van worden.

Onze partners