What's cooking 2017

Kookboek van het Jaar verkiezing 2017

Ook in 2017 organiseert De Kookboeken BV van Fusina Verloop en Henk-Jan Kakebeen de Kookboek van het Jaar-verkiezing; de 11e editie! Alle kookboekenmakers uit Nederland en Vlaanderen worden opgeroepen kookboeken in te sturen. Dit groots(t)e kookboekenfestijn van Nederland & Vlaanderen wordt weer te gek!

Hoe gaat de Kookboek vh Jaar verkiezing in z'n werk

De altijd weer even spannende verkiezing gaat om wie nou toch het beste, mooiste en lekkerste kookboek heeft gemaakt. De vakjury bestaat uit 5 mensen die ieder vanuit hun eigen vakgebied de titels beoordeelt. Aan hen de lastige maar zeer leuke taak uit alle ingezonden kookboeken een keuze te maken. Deze ieder jaar wisselende jury nomineert 6 titels.

De genomineerden 2017

Er zijn vier Nederlandse en twee vertaalde kookboeken genomineerd voor het Kookboek van het Jaar 2017. Uit de ingezonden vertaalde inzendingen werd The Green Kitchen at Home (David Frenkiel en Luise Vindahl, Becht) gekozen, evenals Bowls of goodness (Nina Olsson, Luitingh-Sijthoff).
Van de Nederlandse kookboekentitels nomineerde de vakjury Leafs (Carola de Kanter, Good Cook), Pindakaas (Marije Sietsma & Saskia Lelieveld, Loopvis), Smokey Goodness 2 (Jord Althuizen, Kosmos uitgevers) en het Vlaamse kookboek Zot van de Noordzee (Jan Kegels, Manteau).
Lees hier het juryrapportVerrassend genoeg won Jord Althuizen met zijn boek Smokey Goodness vorig jaar de Kookboek van het Jaar-prijs. Uitgeverij Good Cook ontving de Gouden Garde Publieksprijs 2016 voor Zuur.

de winnaars

De vakjury bepaalt uiteindelijk welke titel de winnaar van de Kookboek van het Jaar vakjuryprijs 2017 wordt. De publiekslieveling wordt gekozen door iedereen die een stem uitbrengt op 1 van de 6 genomineerde kookboeken voor de de Gouden Garde Publieksprijs

de winnaars 2017!

De vakjury van de kookboekenverkiezing heeft The Green Kitchen at Home van het Zweedse duo David Frenkiel en Luise Vindahl (Becht) bekroond tot Kookboek van het Jaar 2017. De vakjury over het boek: “Het is knap dat David Frenkiel en Luise Vindahl kans zien om een fijn kookboek te maken voor zowel mensen die vegetarisch eten misschien nog een beetje eng vinden, als voor degenen die al jaren vlees- en visloos eten en wel wat nieuwe inspiratie kunnen gebruiken in dit alweer vierde boek. Geen wonder dat deze trendsetters wereldwijd zoveel volgers hebben. Ze hebben de vegetarische keuken naar een hoger niveau getild.”

Het publiek koos met ruim 30% van de stemmen Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen (Kosmos uitgevers) tot haar favoriet en winnaar van de Gouden Garde publieksprijs 2017. Jord Althuizen is wereldkampioen BBQ, culinair entrepeneur, zit in de jury van het RTL4 programma Grillmasters en is foodtrucker in hart en nieren. Deze editie van de Kookboek van het Jaar-verkiezing beleeft daarmee een unicum: voor het eerst wint een auteur bij twee edities van de verkiezing èn twee keer achter elkaar een kookboekenprijs! De vakjury schreef n.a.v. de nominatie over dit boek: “Knap dat Jord Althuizen ook in zijn tweede boek het hoge niveau van zijn eerste heeft weten vast te houden en nog weet te verrassen ook. Smokey Goodness 2 is lekker stoer en ruig, tot aan de cocktails toe!”.

Beste kookboekenfotograaf, -vormgever en -stylist

Kookboek van het Jaar 2017 winnaar David Frenkiel ontving eveneens de award voor de Beste kookboekenfotograaf, -vormgever en -stylist uit handen van jurylid Sylvia Meijer, Director of Photography bij contentmarketingbureau MPG en Annemiek Wils. De award is bedoeld voor hen die nooit met naam en toenaam op de cover van een kookboek pronken maar een steeds belangrijkere rol spelen bij het maken van kookboeken. Foodfotografie is tegenwoordig verheven tot ware kunst. Zonder Food-vormgeving, geen kookboek.“David en Luise inspireren hun lezers met verleidelijke fotografie waarin styling een onderscheidende en belangrijke rol speelt. Stoer en eigentijds”- aldus de jury.

Meest duurzame kookboek van 2017

Slow Food Youth Network, een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem, selecteerde uit 12 inzendingen de winnaar voor het Meest duurzame kookboek van 2017Empty the fridge van de Vlaamse Jennifer Schleber (Van Halewyck). “Dit boek klopt en ademt duurzaamheid. Het concept geeft een methodiek voor iedereen met hacks (manieren om iets slimmer te doen in minder tijd) ongeacht wat je in huis hebt. Origineel, zo léér je koken én besparen.”

De uitreiking

Zoals ieder jaar was de über feestelijke Kookboek van het Jaar prijsuitreiking voor alle deelnemers, genomineerden, winnaars, uitgeverijen en de (culinaire)pers op een bijzondere locatie. Dit jaar maakten we de winnaars op vrijdag 10 november bekend in het Foodyard Amsterdam, een clubhuis en inspiratiecentrum voor horeca professionals.

Important

  • Start: 1 juli 2017
  • Sluitingsdatum: 6 okt 2017
  • Nominaties: 16 okt 2017
  • Kookboeken7daagse: 11-19 nov 2017
  • Prijsuitreiking: 10 november 2017

Voor in je mailbussie

Ja graag, die nieuwsbrief!

Samen delen:

Delen |
 

Onze partners