Kookboek vd Maand December

Het kook- en verhalenboek Melk & Dadels, 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders, een ode aan 20 Marokkaanse moeders van bekende en bijzondere Marokkaanse Nederlanders won de Gouden Garde Publieksprijs in 2014. Het stimuleerde uitgeverij ROSE stories om een vervolg te maken, ditmaal met Chinese moeders: Maancake & Jasmijn, 100 geheime recepten van Chinese moeders.
De twee getalenteerde Chinees-Nederlandse auteurs Maria Lam en Julie Ng brengen met dit boek een ode aan de Chinese moeders in Nederland. De moeders die na hun aankomst in Nederland hetzelfde wilden blijven koken als thuis, in China. Maria interviewde de families en Julie schreef de recepturen van de favoriete gerechten.

Koken is één van de manieren om te laten zien hoeveel je om iemand geeft. Liefde voor je familieleden toon je in de keuken en dat is zeker zo binnen de Chinese cultuur. Chinezen vragen dan ook vaak niet hoe het met je gaat, maar of je al gegeten hebt.

In dit boek vind je Chinese culinaire tradities, rituelen en gebruiken. Het zijn stuk voor stuk persoonlijke verhalen en lievelingsgerechten van twintig Chinese Nederlanders en hun moeders; van de eigenaar van de oudste toko van Amsterdam tot theesommeliers Hsiu-Li Yeh en Amanda Yiu. Het boek begint met een recept voor maancake: een cake die je in stukjes gesneden met elkaar deelt. Je vind geen ‘afhaal chinees’ gerechten maar eendenborst gebakken in het vet van zijn eigen huid, ribbetjes met zwarte bonen en dronken kip. Ook veel vegetarische recepten voor auberginesalade, gefrituurde tofu of geroerbakte waspompoen. Dim sum gerechten, noedels en dumplings ontbreken niet.
De receptuur is duidelijk, de ingrediëntenlijst overzichtelijk, extra benodigdheden en bereidingstijden worden netjes vermeld en van elk gerecht is er een foto. Het merendeel zijn verrassend simpel en snel te bereiden gerechten.

Er bestaan in Nederland niet veel kookboeken over de echte, authentieke Chinese keuken die toch zo ontzettend lekker is. Met steeds meer toko’s in ons land en meer Chinese producten in de supermarkt, is deze eeuwenoude, overheerlijke keuken zoals beschreven in Maancake & Jasmijn het bereiden en proeven dubbel en dwars waard.

Maancake & Jasmijn, Maria Lam en Julie Ng, ROSE stories isbn 9789082470147 € 24,95

Recept voor Garden delight

Met dit toetje won Eveline goud op het WK Chinees Koken in 2016. Om het te ontwikkelen stond ze maandenlang tot 3 uur ’s nachts in de keuken.
Print het recept hier.

Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

kookboek van de maand oktober

kookboek van de maand september

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand JULI

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand MEI

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand februari

kookboek van de maand januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November