Kookboek vd Maand Oktober

Basics to Brilliance

Vanaf haar achtste was de kleine Donna Hay al in de keuken te vinden. De Australische heeft inmiddels ruim 20 kookboeken op haar naam staan, evenals een eigen Donna Hay Magazine. De populairste kookboekenauteur van Australië laat in een kookprogramma op 24Kitchen zien hoe we simpele gerechten uit haar nieuwste boek Basics to Brilliance klaar kunnen maken. 

Waar de boeken van Donnna Hay eerder een zachte kaft hadden heeft dit boek een harde omslag. De foto’s zijn als altijd even aantrekkelijk en smakelijk maar stoerder dan in haar eerdere kookboeken. De indeling van de pagina’s oogt overzichtelijk en je krijgt veel tips, uitleg en advies over onder andere basisingrediënten, keukengerei, internationale maten en temperaturen.

De gedachte is dat als je één basis recept onder de knie hebt je daar gemakkelijk mee kunt variëren en meerdere gerechten kunt maken. Donna deelt haar beste klassiekers met ons, aangevuld met wat moderne recepten die zij zelf vaak maakt. Na elk recept volgen Donna’s persoonlijke variaties en smaakaanpassingen. Zodoende kun je met één basis recept (de basics) meerdere kanten op en tover je in een handomdraai en met een kleine smaakaanpassing iets schitterends op je bord (de brilliance).

In het 400 pagina’s tellende kookboek vind je de hoofdstukken ‘Hartig’, ‘Onmisbaar’ en ‘Zoet’, plus een woordenlijst en register. Dus geen ‘klassieke’ indeling op voor-, hoofd- of nagerecht. In het register vind je recepten in alfabetische volgorde en onder de belangrijkste ingrediënten.

Het eerste hoofdstuk ‘Hartig’ start met het recept voor ‘Gefrituurde karnemelkkip’. Je hebt 9 ingrediënten nodig, inclusief zout en peper, en de kip is te bereiden in slechts 5 stappen. Daarop volgen de variaties ‘Krokante kipburgers’ en ‘Krokante kip met karnemelkdressing southern-style’. En zo is de rest van het boek ingedeeld: één voorbeeldrecept gevolgd door twee variaties. In hoofdstuk twee, ‘Onmisbaar’ staan recepten voor allerlei soorten dressing, sauzen, puree, boter en glazuur maar ook gekarameliseerde ui, klassieke jus en de perfecte witte- of sushirijst. Het zoete gedeelte, ‘Zoet’ is gevaarlijk aantrekkelijk: kleverige chocolate chip cookies, lekker sticky apenbrood en de bescuittaart van Donna’s grootmoeder. En wat dacht je van een meringuebeslag dat altijd lukt? Dit recept wordt gevolgd door ‘De perfecte pavlova’ en ‘Meringues met rozenwater en pistachenoten’.

recept voor MERINGUEBESLAG DAT ALTIJD LUKT!

Meringue maken vereist kennis. Weeg je ingrediënten zorgvuldig af, ook de eiwitten, want niet alle eieren zijn even groot. Verse eieren op kamertemperatuur geven het beste resultaat; je kunt ze mooi luchtig en volumineus opkloppen en ze blijven stabieler tijdens het bakken. 
Print hier het recept.

Helemaal achterin het boek krijg je een woordenlijst van maar liefst twaalf pagina’s waar Donna uitleg geeft over heel veel verschillende ingrediënten en diverse soorten keukengerei. In het boek staan in totaal meer dan 200 recepten met prachtige, smakelijke foodfoto’s. Happy cooking!

Basics to Brilliance, Donna Hay, Spectrum, isbn 9789000356829 € 35,00

Het idee

Het Kookboek van de Maand (KvdM) is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

Fusina Verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing, de Kookboeken7daagse en de Kookboekennieuws-site. Zij bindt en boeit kookboekenverkopers, -makers en (heavy) users.

kookboek van de maand oktober

kookboek van de maand september

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand JULI

Kookboek van de Maand Juni

Kookboek van de Maand MEI

Kookboek van de Maand April

Kookboek van de Maand Maart

Kookboek van de Maand februari

kookboek van de maand januari

Kookboek van de Maand December

Kookboek van de Maand November

Kookboek van de Maand Oktober

Kookboek van de Maand september

Kookboek van de Maand Augustus

Kookboek van de Maand JULI