Verkiezing 2017

Ook in 2017 belonen we degene die het beste, mooiste en lekkerste kookboek van Nederland en Vlaanderen heeft gemaakt. De vakjury bestaat uit 5 mensen die ieder vanuit hun eigen vakgebied de titels beoordelen. De Kookboeken BV zorgt er voor dat de kookboeken bij de vakjury afgeleverd worden want zij checken de recepten, bestuderen de vormgeving en lezen alle teksten uitgebreid. Want een ingezonden kookboek wordt niet zomaar de Kookboek van het Jaar!

De genomineerden 2017

Dit jaar bestaat de vakjury uit: journaliste Liddie Austin, Karin Brand van boekhandel Waanders in de Broeren, hoofdredacteur van Foodies magazine Joachim Hilhorst, voormalig sterrenchef van Vermeer en La Rive Pascal Jalhay en Director of Photography bij contentmarketingbureau MPG Sylvia Meijer. Zij hebben de keuze gemaakt uit de inzendingen die door een record aantal van 32 uitgeverijen zijn ingestuurd.
De vertaalde nominaties
Uit de ingezonden vertaalde inzendingen werd The Green Kitchen at Home (David Frenkiel en Luise Vindahl, Becht) gekozen. De jury over dit boek: "Het boek is absoluut niet muf of dogmatisch, maar biedt krachtig en vernieuwend beeld van eten waarin je onmiddellijk zou willen bijten". De andere vertaalde genomineerde titel is Bowls of goodness (Nina Olsson, Luitingh-Sijthoff). "Lekker papier, eigentijdse fotografie, mooie styling en duidelijke recepten van luxe comfort food waarvan je in je eentje maar ook met een gezin kunt genieten.", aldus de jury.
& de Nederlandse nominaties
Van de Nederlandse kookboekentitels nomineerde de vakjury Leafs (Carola de Kanter, Good Cook), "Het klassieke uiterlijk van dit coffeetable-achtige boek verbergt een avontuurlijke verzameling vegetarische recepten van een verrassend hoog niveau.", Pindakaas (Marije Sietsma & Saskia Lelieveld, Loopvis), "Marije Sietsma en Saskia Lelieveld tonen met dit duidelijk met liefde en plezier gemaakte boekje aan dat pindakaas méér is dan alleen broodbeleg." en het Vlaamse kookboek Zot van de Noordzee (Jan Kegels, Manteau), "Een boek waarop velen van ons wachtten: de Noordzee vis verdient meer aandacht!". Verrassend genoeg won Jord Althuizen met zijn boek Smokey Goodness vorig jaar de Kookboek van het Jaar-prijs en wordt nu genomineerd met Smokey Goodness 2 (Jord Althuizen, Kosmos uitgevers), "Knap dat Jord Althuizen ook in zijn tweede boek het hoge niveau van zijn eerste heeft weten vast te houden en nog weet te verrassen ook.".

En hoe nu verder?

De vakjury zal nu uit die zes titels de winnaar kiezen. Ook voor het publiek is een rol weggelegd. Tot en met donderdag 9 november kan iedereen aangeven welke genomineerde titel de Gouden Garde Publieksprijs 2017 verdient. Hoe? Door een stem uit te brengen via www.kookboekvanhetjaar.nl. 

De grote dag

Ieder jaar organiseren we een kookboekenfeestje voor alle deelnemers aan de Kookboek van het Jaar-verkiezing. Dat doen we natuurlijk niet alleen maar samen met alle pioniers die nieuwe recepten uitproberen, food stylen, smaakmakende teksten schrijven, kookboeken schitterend vormgeven, uitgeven en drukken. Op vrijdag 10 november is de 11e editie van de Kookboek van het Jaar prijsuitreiking. Heb je ooit meegedaan aan de verkiezing, ben je genomineerd, heb je ooit gewonnen, in de jury gezeten of ben je op een andere manier betrokken bij het grote kookboekensucces in Nederland of Vlaanderen & je wilt graag aanwezig te zijn? Stuur ons een mailtje en dan zetten we je op de gastenlijst. Alle uitgeverijen, genomineerden, winnaars en juryleden ontvangen van ons een persoonlijke uitnodiging.

Het jubileum boek: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016

In de 10 jaar sinds de eerste Kookboek van het Jaar-verkiezing zijn tegen de 1000 kookboeken op de keukentafel beland van organisator Fusina Verloop. Daaruit heeft zij nu een uniek boek samengesteld met recepten uit winnende – en dus de beste – kookboekentitels die de afgelopen jaren in Nederland en Vlaanderen uitkwamen. In Juni 2017 won het boek een 'Special Award' tijdens de Gourmand World Cookbook Awards uit handen van Monsieur Cointreau.
Het jubileumboek ism Uitgeverij Komma, isbn 9789491525520 € 24,95

 

Onze partners