Winnaars kookboek van het jaar per categorie

Winnaar in de categorie beste initiatief:

Autisme & koken (Graviant Educatieve Uitgaven)
Drs. Karen den Dekker

“Een receptenboek dat in alle facetten perfect aansluit bij de beleving van mensen met een autistische aandoening. Het boek bezit de ouderwetse drie ‘R’ren: Rust, Reinheid en Regelmaat. Rust in opbouw en vormgeving, Reinheid in de vorm van geplastificeerde bladen en Regelmaat door de repeterende werking in de opbouw van de receptuur. Het kookboek is voor de volle 100% op functionaliteit gericht. Een perfect voorbeeld, doelgroepgericht, dat navolging verdient.”

Winnaar Gouden Garde Publieksprijs

Home Made - Yvette van Boven, kookboek van het jaar genomineerde

IJstijd (Uitgeverij Carrera)
Kees Raat & Barbara Bulten

“De titel spreekt voor zich. Prachtige sobere fotografie, ontdaan van overbodigheden. Vernieuwend, leuke weetjes, verrassend minimalisme. Passie voor de allerbeste producten. Uitmuntend vormgegeven. Eén heel boek over één product! Je koopt er meteen een ijsmachine voor!”

Winnaar categorie Nederlands

52 weekendmenu's - Loethe Olthuis & Onno Kleyn, kookboek van het jaar genomineerde

Kookkaravaan (Zilverster Media)
Yassine Nassir, Annelies Dollekamp en Marcel van Silfhout

“Een origineel lees- en kookboek vol passie, over Marokko en de Marokkaanse keuken aan de hand van een familieverhaal. Een gezin trekt met twee kinderen en een bevriende Marokkaanse kok door Marokko en tekent verhaal op. Eerlijk en boeiend, met authentieke receptuur en, wat een guts, in eigen beheer uitgegeven.”

Winnaar categorie vertaald

De creoolse keuken - Babette de Rosieres, kookboek van het jaar genomineerde

De Perfecte pasta formule (The house of books)
Caz Hildebrand & Jacob Kenedy

“Een pastabijbel, zeg maar rustig een ‘catalogus’ waarin alle, maar dan ook alle facetten van pasta worden uitgelicht. De soorten, de maten, de smaken en vooral: de gebruiken. Je wordt iet afgeleid door fotografie. De vormgeving is bijzonder en maakt het boek tot een echte must have. Door dit boek in vertaling uit te brengen krijg je als ‘buitenlander’ een perfect inzicht in de pastagebruiken van de Italiaanse keuken.”

 

 

Winnaar categorie chefs

Terug naar mijn roti (Uitgeverij Marmer)
Ramon Beuk

“Van de chef voor de lezer. Een sfeervol, informerend en inspirerend lees-, kijk- en kookboek waarin de lezer kennismaakt met het land van de chefkok. De liefde en het respect van de chefkok voor Suriname spat van de pagina’s af. Bovendien geeft hij de originele Surinaamse receptuur een culinaire boost ‘de hand van de meester’ waardoor de gerechten licht en eigentijds worden. ‘Chefwaardig’ zoals dat tegenwoordig heet. De aantrekkelijke fotografie draagt ertoe bij dat je alle recepten wil bereiden.”

 

 

Winnaar categorie vormgeving

NOMA (Uitgeverij Kosmos)
René Redzepi

“Totaal concept, heeft alles: sober en ingetogen, met toch een royale en rijke uitstraling, passend bij de keuken van Rene Redzepi, gebruikmakend van verschillende papiersoorten, krachtige lettertypes, tijdloos, veel aandacht voor vormgeving, sfeervolle fotografie. Een stoer boek.

Eervolle vermelding

Eervolle vermelding (en bos bloemen) voor Erik Rikkelman: 2 van de 12 genomineerde kookboeken zijn van zijn hand. Hij verstaat de kunst om elk concept van de juiste vormgeving te voorzien en dat uit zich in totaal verschillende uitwerkingen. Het boek IJstijd en Recettes pour bien vivre zijn daar pakkende voorbeelden van.

De beste kookboeken van 2011