Vakjury kookboek van het jaar verkiezing 2011

Ook dit jaar bestaat de vakjury uit een mix van vijf mensen die ieder vanuit hun eigen vakgebied de ingezonden kookboeken zullen beoordelen. Natuurlijk moet de receptuur kloppen. Daarnaast let de jury op vormgeving en originaliteit. Maar waar het vooral om gaat is dat deze vakmensen het er alle vijf over eens zijn dat dat ene speciale kookboek de titel Kookboek van het Jaar verdient!
Tijdens een heerlijke zomerse Rueda lunch bij La Vina in Amsterdam heeft de vakjury de voorwaarden voor een kookboek anno 2011 nog eens goed op een rijtje gezet.

Waar moeten kookboeken anno 2011 aan voldoen volgens de vakjury

Jean Beddington

Chefkok en eigenaar Beddington’s
Jean Beddington is geboren in Derby, Engeland (1948). Ze woonde 3 jaar in Japan om zich te bekwamen in de traditionele Japanse kookkunst. Deze ervaring is van veel invloed geweest op haar kookstijl, waarin traditie en vernieuwing elkaar op een unieke manier vinden. Jean Beddington bouwde een reputatie op als chefkok en eigenaar van restaurant Beddington’s. De Gault Millau-gids noemde Jean één van de meest creatieve chefkoks van Nederland, met een spannende stijl van koken. Onlangs verscheen haar bijzondere kookboek 'Absolutely Jean Beddington'.

Mirjam van der Rijst

Foodstyliste
Mirjam doet produktie en styling voor reclame en fotografie, voor culinair, life style en interieur. Zij heeft oa hotel Pincoffs in Rotterdam ingericht wat voor haar droom was om ooit eens te doen. Mirjam’s volgende wens was een eigen kookboek. Haar 1e kookboek is voor meisjes van 8 tot 88 geworden, de 2e Boekoe kita (genomineerd Kookboek vh Jaar 2010), een Indonesisch boek met recepten en verhalen van familie. Het 3e & 4e kookboek zijn in de maak.

Mieke van Laarhoven

Eigenaar van Mieke van Laarhoven Culinaire Producties
Ruim 17 jaar werkte Mieke bij MediaPartners Group in Amstelveen, dedicated op de klant Albert Heijn. Van 2000 tot 2006 was zij hoofdredacteur van Allerhande, ontwikkelde oa de AH-receptkaarten en heeft zo’n 40 AH-kookboeken uitgebracht. Vanaf 2007 werkt zij als zelfstandig ondernemer en als culinair adviseur. Zij denkt mee in foodconcepten, schrijft artikelen over food en food gerelateerde onderwerpen en ontwerpt receptuur voor kranten en tijdschriften.

 

Ronald Hoeben

Fotograaf, videomaker en journalist
Ronald Hoeben is veelzijdig fotograaf en sinds 2008 ook videomaker, daarnaast schreef hij heel lang voor het weekblad HP en later voor HP/De Tijd over culinaire zaken en doet dat nu nog in NRC Handelsblad en Elle Eten. Samen met vriend en wijnschrijver Harold Hamersma startte hij in 2008 de website FoodTube.nl, waarop inmiddels zo’n duizend filmpjes over eten en drinken te zien zijn.

 

Marcel Borgstijn

Product Manager Nederlandse Boeken bij Bol.com
Na 15 jaar in de uitgeverijwereld de marketing voor o.a. culinaire boeken te hebben gedaan, is Marcel inmiddels 3 jaar werkzaam aan de andere kant, bij bol.com. Daar verzorgt hij onder meer acties met zijn favoriete genre: kookboeken. Naast deze zakelijke interesse mag hij ook graag in zijn vrije tijd in de kookboeken bladeren en recepten uitproberen.  

 

De beste kookboeken van 2011