Winnaars kookboek van het jaar 2012

Kookboek van het jaar 2012 in de categorie Nederlands

Het Nederlands Bakboek (Kosmos Uitgevers)

Gaitri Pagrach-Chandra

“Het ontlokte de jury een glimlach dat juist  iemand van overzee, geboren in Brits-Guyana uit Indiase voorouders de Nederlandse bakgeschiedenis moest boekstaven. Misschien zorgde dat juist wel voor de nodige afstand en nieuwsgierigheid om dit boek zo eerlijk, nauwgezet en volledig te kunnen schrijven. De schrijfster is met een enorme gretigheid in onze geschiedenis en cultuur gedoken. Om te concluderen dat wij als Nederlanders best heel erg trots mogen zijn op onze eigen culinaire traditie, zeker daar waar het onze bakkunsten betreft. Het boek geeft naast een rijk geïllustreerd historisch beeld ook alle receptuur waarvan sommige al bijna vergeten zijn. Die recepten zijn duidelijk en goed beschreven zodat we met zijn allen onze traditie levend kunnen houden. ”

Bekijk Het Nederlands Bakboek

Kookboek van het jaar 2012 in de categorie vertaald

Barbecue & Plancha (Fontaine uitgevers)

Stéphanie Reynaud

“Een stoer boek met humor. Mooi vormgegeven en goed geschreven. Beslist to the point en nergens gelikt. Voor elk moment, voor binnen en buiten. Voor vlees en vis, voor groenten en vegetariër, voor bijgerecht en het dessert. We kunnen het allemaal vurig bereiden met de Plancha en de BBQ. Prachtige fotografie en komische illustraties trekken iedereen over de streep om de mouwen op te stropen, de spiesen te rijgen, de kolen op te porren en te gaan roosteren of grillen. Tot heerlijke geuren een ieder aan tafel lokken.”

Bekijk Barbecue & Plancha

Kookboek van het jaar 2012 in de categorie Chefs

Heston Blumenthal thuis (Karakter uitgevers)

Heston Blumenthal

“Je krijgt met dit boek precies wat je beloofd wordt: het maakt dat je thuis kunt koken als een echte chef. Specifieker gezegd: met dit boek kook je thuis de gerechten van het driesterrenrestaurant The Fat Duck. De receptuur is zo beschreven dat koken op sterrenniveau een haalbare zaak kan worden. De fotografie is beslist geniaal te noemen. Zowel wat betreft de kleuren, de compositie en het licht. Alles lijkt een knipoog naar de oude meesters en hun stillevens. Dit boek is vernieuwend, wat betreft de receptuur alsook de vormgeving. Het gaat in beeld en woord in op de totaalbeleving van eten, van het allereerste begin tot aan de allerlaatste hap. Een boek waar het hart een vreugdevolle sprong van maakt.”

Bekijk Heston Blumenthal Thuis

Kookboek van het jaar 2012 in de categorie beste initiatief

Street food India (Mirjam Letsch)

Mirjam Letsch

“Een eerlijk initiatief. Niet groot in zijn omvang maar wel in zijn ideaal: kinderen uit de sloppenwijken voeden. Mooi uitgevoerd, warm en met grote liefde voor het onderwerp. En toch is het nergens over the top waar het emoties betreft. De recepten zijn fijn en kloppen, er wordt achtergrondinformatie gegeven over de ingrediënten. Het boek is een gids door de kruidige wereld van de Indiase keuken en geeft adviezen voor het samenstellen van een authentieke Indiase maaltijd. Ook krijg je alternatieven voor minder makkelijk verkrijgbare zaken. Om het geheel compleet te maken vind je muziek- en Bollywoodfilmtips om er een echte eetbeleving van te maken. Van Streetfood India wordt iedereen blij;”

Bekijk Street food India

Verkiezing 2012 van start!

Ook dit jaar werden alle kookboekenmakers van Nederland en België opgeroepen de nieuwste kookboeken in te sturen. De 5 leden van de vakjury ontvingen alle boeken zodat zij deze uitgebreid konden bestuderen en recepten testen. Vorig jaar ontvingen wij maar liefst 106 inzendingen en waren er veel meer Vlaamse titels dan het jaar er voor. Dit jaar ontvingen wij 88 inzendingen.

De vakjury 2012

May we present: de vakjury 2012! Het is ieder jaar weer een erg leuk onderdeel van de verkiezing: het vragen en samenbrengen van 5 vakmensen die wij waarderen, bewonderen en adoreren (!) om het werk dat zij doen en om wie zij zijn. Ook zijn ieder jaar weer de ontmoetingen met de vakjury enorm enerverend en inspirend. Om die reden organiseren wij dit jaar een kookboekenvakdag. Deze dag is bedoeld voor geinteresseerden uit het kookboekenvak. Een 5-tal sprekers zullen hun uitgesproken mening geven over kookboeken en praten over zaken die van groot belang zijn bij het maken, distribueren en ‘verkopen’ van een kookboek.
De citeria voor Kookboek van het Jaar 2012

Nominaties @ Dutch Design Week

Op dinsdag 23 oktober tijdens Dutch Design Week op Strijp S in Eindhoven zijn de nominaties bekend gemaakt. Locatie was het prachtige, onlangs geopende Radio Royaal in de voormalige machinekamer van Philips.
Afgelopen jaar wonnen maar liefst 6 Nederlandse kookboeken titels een internationale prijs: de Gourmand World Cookbook Award. Dus we doen iets heel erg goed! 
Gourmand winnares Annelies Dollekamp, auteur van Kookkaravaan en winnaar Kookboek van het Jaar 2011 vertelde over haar succesvolle boek. Ook de dames van 'Maak van de noot een deugd', winnaars voor het beste geillustreerde kookboek wereldwijd (!) onthulden hoe je zoiets voor elkaar krijgt.
De Kookboek van het Jaar organisatie nodigde daarnaast een 3-tal bijzondere, buitenlandse auteurs uit om te praten over -hoe kan het anders- kookboeken. De Amerikaanse Terry Hope Romero (Veganista, Cookbookista en Nerdista en won verschillende prijzen met haar vega kookboeken in Amerika. Zij schreef onder andere het veganistische kookboek Veganomicon), Kerstin Rodgers (alias Miss Marmite, schrijver van ‘the english can cook’ blog. Zij lanceerde de Londense undergroundrestaurantbeweging) en de Milanese Michelinsterrenchef Pietro Leemann (de eerste vegetarische chef van Europa die een Michelin ster ontving voor zijn natuurlijke keuken @restaurant Joia). Zij gingen met elkaar in gesprek over kookboekendesign & -trends. De discussie werd geleid door Kookboek van het Jaar 2010 winnares Yvette van Boven.

 

Onze partners