De verkiezing 2013

De vakjury koos Polpo van Russell Norman (Karakter uitgevers) als all over winnaar van de Kookboek van het Jaar verkiezing 2013:
'Als we het boek openslaan weten we het allemaal gelijk. Dit is prachtig boek. Het is alleen al ongelofelijk origineel vanwege de prachtige vormgeving: de mooie cover of de plaatsing van de magnifieke foto’s, die ons overigens gelijk deden watertanden. Het papier is aaibaar, behaaglijk bijna. Als we de eerste regels inzien, lezen we gelijk dat we met een heel persoonlijk kookboek te maken hebben. We worden aan de hand meegenomen door kleine steegjes en schitterende straten, we slenteren mee over bruggetjes en kijken samen uit over het water. En als we honger krijgen is er eten. Een boek vol geluk. De recepten klinken soms spannend, soms uitdagend, maar blijken na uitvoerig uitproberen allemaal verassend eenvoudig. Ze zijn overwegend kort en erg maakbaar. En, niet onbelangrijk, altijd voorzien van een aangename persoonlijke toelichting. De Venetiaanse keuken wordt in dit boek volomen anders gebracht dan we ooit eerder hebben gezien: dit is culinaire literatuur, maar dan een heel toegankelijk. Dit boek is voor íedereen.'.

Het publiek bracht bijna 10.000 stemmen uit en dat zorgde er voor dat Echt eten van Jonathan Karpathios (Karakter uitgevers) de winnaar werd van de Gouden Garde publieksprijs. 

Hoe ging het in z'n werk?

Alle 6 genomineerde kookboeken waren vanaf 17 oktober in de race voor de felbegeerde Gouden Garde Publieksprijs 2013. Tip culinair startte deze prijs in 2003 en wij hebben deze prijs 'gekregen' zodat wij deze culinaire publieksprijs voort kunnen zetten. Iedereen kon via deze site en diverse boekhandelsites een stem uitbrengen en meebepalen welke titel het publiek het beste kookboek van 2013 vond. Het boek met de meeste stemmen krijgt deze prijs. In 2013 werden een zo'n 10.000 stemmen uitgebracht.

Maar er was meer: voormalig Dutch Design Week directeur Hans Robertus loofde de prijs uit aan de beste kookboekenvormgever of fotograaf. Hier deden alle ingezonden boeken aan mee. Ook de prijs voor het meest duurzame kookboek kreeg een vervolg: uitgeverijen konden op het inschrijfformulier aangeven of zij hieraan mee wilden doen. Youth Food Movement bepaalde welk kookboek het groenst is.
Vanzelfsprekend zetten wij ons in voor het goede doel: Pierre Wind heeft deze prijs geadopteerd. Goede doelen & bijzondere initiatieven konden voor een aangepast tarief meedoen aan de verkiezing en maken kans op deze speciale, uniek in de boekenwereld, goede doelen prijs.

Kookboek van het Jaar 2013

Het grote insturen is begonnen! Uitgeverijen, groot of klein van Nederland en België kunnen de nieuwste kookboeken insturen. De 5 vakjuryleden ontvangen de komende periode alle ingezonden kookboeken om deze uitgebreid te bestuderen en recepten te testen. Vorig jaar ontvingen wij maar liefst 88 inzendingen en waren er meer titels in eigen beheer uitgegeven dan het jaar er voor.

De inzendtermijn is dinsdag 15 oktober 2013 gesloten. Maandag tot en met 23.59 uur kan iedereen kookboeken bij ons afleveren. Donderdag 17 oktober maken wij de 6 genomineerden bekend. Die dag organiseren wij een kookboeken vakdag. Wij nodigen alle deelnemers en geinteresseerden uit hierbij aanwezig te zijn en zich in te schrijven voor deze bijeenkomst.

Alle 6 genomineerde kookboeken zijn vanaf 17 oktober in de race voor de felbegeerde Gouden Garde Publieksprijs 2013. Tip culinair startte deze prijs in 2003 en wij hebben deze prijs 'gekregen' zodat we deze publieksprijs voort kunnen zetten. Iedereen kan via deze site een stem uitbrengen en meebepalen welke titel het publiek het beste kookboek van 2013 vindt. Het boek met de meeste stemmen krijgt deze prijs. Afgelopen jaar werden een kleine 9.000 stemmen uitgebracht.

Maar er is meer: voormalig Dutch Design Week directeur Hans Robertus looft de prijs uit aan de beste kookboekenvormgever of fotograaf. Hier doen alle ingezonden boeken aan mee. Ook de prijs voor het meest duurzame kookboek krijgt een vervolg: u kunt op het inschrijfformulier aangeven of u hieraan mee wilt doen. Youth Food Movement bepaalt welk kookboek het groenst is.
Vanzelfsprekend zetten wij ons in voor het goede doel: Pierre Wind heeft deze prijs geadopteerd. Goede doelen & bijzondere initiatieven kunnen voor een aangepast tarief meedoen aan de verkiezing en maken kans op deze speciale, uniek in boekenland, goede doelen prijs. 

De exclusieve Kookboek vh Jaar prijsuitreiking

Zeer gelukkig waren wij met de exclusieve locatie voor de Kookboek van het Jaar prijsuitreiking 2013: Tunes bar in het Conservatorium hotel Amsterdam! De winnaars maakten wij bekend op donderdag 7 november, 17.00-19.00 uur en was alleen toegankelijk voor genodigden uit het kookboekenvak en de (culinaire) pers. Net als voorgaande jaren maakten we er een mooi kookboeken feestje van.

 

Onze partners