Inzendingen 2013

Hieronder vindt u de lijst met alle inzendingen voor de verkiezing van hèt Kookboek van het Jaar 2013. Ingedeeld per categorie, daarbinnen op alfabetische volgorde. Inzenders kunnen aangeven of zij mee willen dingen voor het meest groene kookboek van Nederland (en Vlaanderen). Ook hebben wij een speciale prijs voor degenen die zich inzetten voor het Goede doel of die een briljant idee hebben over het verbeteren van onze aardkloof.

Categorie Nederlands

1,2,3 ik kook van Janny van der Heijden, LFB belangenvereniging.
Dit is een praktisch kookboek, bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking & mensen die moeilijk leren.

53 recepten voor een gezonde barbecue van het Voedingscentrum.
Geen verkoolde kipkluifjes maar gezonde, gegrilde zomergroente! Of Turkse gehaktspiesen met paprikadip.

Aan de keukentafel van Sandra Ysbrandy, Carrera culinair.
70 recepten van snelle gerechten, driegangendiners, uitgebreide feestmaaltijden voor de hele familie, traktaties & zomerse salades.

Agacadabra van A. Juch, B. Hakken, M. Stomp & R. Mateman.
Agacadabra is een heerlijk kijk- en kookboek met meer dan 110 recepten, keukens, sfeer en meer! Keukenkijken & oventoveren!

Allergievriendelijk koken van Wendy Scheers, Standaard uitgeverij.
Speciale aandacht gaat naar de voedingswaarde van de vervangproducten, want eenzijdig eten kan leiden tot tekorten. De smaak blijft voorop staan.

Alles moet op van Reini Smit, Uitgeverij Terra Lannoo.
Make taste, not waste! In dit boek draait het om efficiënt & bewust omgaan met eten, bij het kopen & het koken!

Bes boven bes van Ria Loohuizen, Fontaine uitgevers.
Uniek boek met een overzicht van wilde & kweekbessen met vindplaatsen, cultuurgeschiedenis & info voor zelftelen.

Borrelhapjeskalender van kamer 465, Uitgeverij Snor.
Borrelhapjes om even snel in elkaar te draaien of juist om je uit te sloven. 366 recepten omdat iedere dag op een feestje uit mag lopen.

Cucina di mamma van Antonella Barbella, Di Mamma.
Cucina di Mamma is een kookboek met recepten van drie generaties moeders. Het bevat een verzameling authentieke gerechten.

Couperus Culinair door José Buschman, Bas Lubberhuizen.
Proef de fascinerende wereld van Louis Couperus. Neem zelf een kijkje in het boek of nog een kijkje...

Dagelijkse kost 5 van Jeroen Meus, Van Halewyck.
Dit boek bundelt opnieuw een serie recepten, zodat elke fan met frisse ideeën aan de slag kan voor een weekdag, feestdag of zomaar een dag tussendoor.

De Franse stap van Eric-Jan Fransen, EYing.
 Pal tegenover de Hof vijver van het Binnenhof ligt het best bewaarde geheim van Den Haag: De Franse Stap. Een bijzondere kookstudio van Eric-Jan Fransen.

De grenzeloze smaken van Nederland, Drees Koren en Floris Scheplitz, Kosmos uitgevers. Dit boek leert je meer over de culinaire achtergrond, verschillende eetgewoontes & tradities van de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland.

De keuken van ons vader van An Olaerts & de vaders, Minestrone culinaire uitgeverij. De vaders laten zich niet meer uit de keuken verjagen, dus hoog tijd dat ze hun eigen kookboek krijgen.

Delicious. Hét bakboek! van Delicious, Fontaine uitgevers.
Inspireert om direct aan de slag te gaan met homemade klein én groot zoet geluk. Over goed gereedschap & de beste ingrediënten.

Down to earth van Sascha de Boer&Jacob-Jan Boerma, Unieboek/Het Spectrum.
Sacha de Boer brengt het Nederlands natuurschoon verrassend in beeld & zij biedt een kijkje in de keuken van Jacob-Jan Boerma.

Echt eten van Jonathan Karpathios, Karakter uitgevers.
Voor de recepten gebruikt Jonathan Karpathios ingrediënten die zonder kunstmatige toevoegingen tot stand zijn gekomen.

Een broodje in de oven van Tamara Weide, Piatkiewitz Publsihing.
Een boek over wat je wél mag eten tijdens je zwangerschap. Bekijk een pagina plus recept uit het boek van Tamara!

Eerlijk, wild & duurzaam. de gans opeten door Donald Buijtendorp & Ed van de Schootbrugge, Groen& grijs communicatie.
Een prettig kookboek dat heerlijke, super eenvoudige recepten presenteert met als hoofdingrediënt GANS! 

From farm to fork in Twente van Nico Dingemans & Marielle Leussink, Hospitality in health. Culinair boek over Health Cuisine in Twente, Landgoed van Nederland. 26 verschillende topondernemingen in Twente waren betrokken bij dit boek.

Gastrovan van Olivier, Jeroen en Sjaak, Uitgeverij Komma.
Stel: je koopt een oude camper, je bouwt uitklapbare buitenkeuken in & vertrekt op culinaire veldtocht door Nederland, Frankrijk & Spanje...

Greendelicious kruiden van Natascha Boudewijn, Becht.
Na het succesvolle 'Greendelicious puur koken met je eigen oogst', nu 'kruiden' met de smakelijkste gerechten met kruiden & eetbare bloemen.

Groentebijbel van Mari Maris, Carrera culinair.
Meer dan 65 groentesoorten, 850 recepten, een eindeloze lijst variaties daarop en bijpassende serveersuggesties.

Hallo Paleo van Willeke Linneman, Boekenbent.
Het oergezonde kookboek. Maak kennis met Leo: Hij at wat hij in de natuur kon vinden: mager vlees, vis, schaaldieren, groente, fruit, eieren, noten & zaden.

HERFST, een goede planning is het halve werk van Iris Boonstoppel.
Een kookboek met snelle, makkelijke recepten waarin zo veel mogelijk Nederlandse seizoensproducten worden gebruikt.

Het groentenparadijs van Manja Visser, Kosmos uitgevers.
Hemelse, Hollandse groenten. Een jaar lang weten Manja, haar moeder en oma weten de lekkerste gerechten uit eigen tuin te maken. 

Het grote wildplukboek van Edwin Florès, Bertram+ de Leeuw uitgevers.
Het is hip en trendy, je eigen eten sprokkelen in de natuur. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten? Wat kun je wél eten?

Het perfecte varken van Marcus Polman, Fontaine uitgevers.
25 klassieke recepten: wat-is-wat én hoofdstuk charcuterie: stap voor stap zelf paté of worst maken.

Het voedselzandloper kookboek van Pauline Weuring, Prometheus Bert Bakker. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. De voedselzandloper schotelt ons nieuwe voedingsgewoontes voor.

Het Zeeuws knop bakboek van Tinka Leene, Het paarde van Troye.
Dit boek bevat recepten en verhalen uit Zeeland en de rest van de wereld. De recepten zijn te gebruiken in het Zeeuwse Knop Bakblik.

Jan, geen vlees van Jan magazine, Bertram+ de Leeuw uitgevers.
Steeds meer mensen zijn parttime vegetariër. Ze kiezen bewust om nog maar een paar keer per week vlees te eten of koken liever met (duurzaam gevangen) vis. 

Kalf van Norbert Koreman, Culibooks.
Het boek toont alles wat met het kalf te maken heeft, aangevuld met recepten van tientallen wereldberoemde chefs uit bijna alle Europese landen. 

Kijk ik kook van Lise Weuts, Uitgeverij Terra Lannoo.
Eindelijk een leuk kookboek voor mensen met een verstandelijke beperking. Stap voor stap eenvoudige gerechten zelf leren bereiden.

Landleven seizoen kookboek van K. Bakker & O. Kalkhoven, Reed Business Media.
Het Landleven Seizoenen Kookboek is het eerste kookboek van Landleven met meer dan 120 recepten.

Lekker lang jong van Clara ten Houte de Lange & Nelleke van Lindonk.
De ideale leidraad voor mensen die langer jong willen blijven. Lekkere recepten en handvatten om oude gewoonten om te zetten naar nieuwe.

Lekker lokaal van Jobien Groen, Becht.
Haal op de fiets je verse ingrediënten bij de Amsterdamse buurtboer en maak er de heerlijkste gerechten mee. Neem een kijkje.

Meiraapje van S.Kroon & M.Willems, Good Cook.
Het boek staat bol van de tradities; landelijke, lokale en persoonlijke, van bijna verloren gewaande tot geheel nieuwe tradities.

Mijn favoriete desserts van Janneke Philippi, Karakter uitgevers.
Of je nu houdt van mousse, tiramisu, taart, crumble, fruit of chocolade, Janneke geeft je recepten voor allerhande nagerechten.

Oerkoken van Willem ter Steeg, uitgeverij Oostboek.
Het boek bevat de filosofie over hoe wij met eten & drinken om zouden moeten gaan: zo oer mogelijk, op houtvuur en in gietijzer. 

Ongewild van Natasha Tastachova, Uitgeverij Komma.
Het boek maakt zichtbaar dat voor sommigen, een lelijk, ongewild plantje een onverwachte bron van inspiratie kan zijn.

Onvergetelijke groenten. Recht voor z'n raap van A. v Ruitenburg, R. de Ruwe & H. de Kroon. De auteurs vormen samen een fantastische drie-eenheid zijn beroemd door De smaak van de wadden en het eerste deel van Onvergetelijke Groenten.

Proef Noord-Holland van Emma Los, Stichting Oneindig Noord-Holland ism Uitgeverij Athenaeum-Polak & van Gennep.
Het boek is een kookboek, een geschiedenis en een reisgids in één.

Puur genieten 2 van Pascale Naessens, Uitgeverij Terra Lannoo.
De gezonde keuken van Pascale Naessens verovert nu ook Nederland. Nieuwe, pure recepten van de succesvolle Vlaamse kookboekenauteur.

Rijntjes keukengeheimen van Lizet Kruijff & Judith Baehner, Good Cook.
De auteurs hebben de oorspronkelijke 19e-eeuwse recepten van deze getalenteerde keukenmeid vertaald naar hippe gerechten van nu.

Ron Blauw-mijn Amsterdam van E.Florès&M.Ippel, Bertram+ De Leeuw uitgevers. In dit rijk geïllustreerde boek neemt hij u mee op zijn culinaire speurtocht door Amsterdam.

Rudolph's bakery van Rudolph van Veen, Karakter uitgevers.
Alle bakrecepten van Rudolph van Veen zijn nu gebundeld in een prachtig en sfeervol boek waar de liefde voor het bakken vanaf druipt.

Smaakvrienden fruit van Angelique Schmeinck, Karakter uitgevers.
Meesterkok Angélique neemt de lezer mee op ontdekkingsreis langs talloze ingrediënten en hun onderlinge vriendschappen.

Smaakvrienden groenten van Angelique Schmeinck, Karakter uitgevers.
In Smaakvrienden Groenten zijn al deze combinaties van groeten, ingrediënten en bereidingen eindelijk te ontdekken.

Smart BBQ van Julius Jaspers, Carrera culinair.
In SMART BBQ neemt Julius Jaspers je mee naar de wortels van het koken. Vuurtje stoken, rooster erboven en vlees, vis, groente garen.

Sophia kookt, Gees van Asperen, Irene de Vette e.a. Trichis publishing.
Dit boek biedt niet alleen een inkijkje in het reilen en zeilen van het Sophia Kinderziekenhuis maar is bovendien een kookboek vol recepten.

Superfoodrecepten van J. vd Velde & A. de Kroon, Unieboek/Het Spectrum. Superfoods zijn al eeuwenoud, de geweldige eigenschappen van deze granen, bessen en zaden zijn pas net 'herontdekt.

Tour d'Alain van Alain Caron, Carrera culinair.
In Tour d’Alain neemt Alain de lezer mee op een unieke culinaire reis door zíjn geliefde Frankrijk. Mensen, plekjes en adressen die er écht toe doen.

Veggie voor starters van M.Duerinck&K.Leybaert, Standaard uitgeverij. Wat ben je met honderd argumenten waarom het zo belangrijk is om vaker vegetarisch te eten als je geen idee hebt hoe je lekker kunt koken zonder vlees en vis?

Werken met vis van Bart van Olphen, Carrera culinair.
Werken met vis helpt je bij het kiezen, voorbereiden en klaarmaken van in Europa verkrijgbare & duurzaam gevangen vis.

Weten van (h)eerlijk eten, deel II van Rineke Dijkinga, Succesboeken.nl
Dit boek biedt 125 smakelijke, pure & eenvoudig te bereiden recepten, achtergrondinformatie over de ingredienten & gezondheidtips bij de recepten.

Yoga kookboek van Yoga magazine, Fontaine uitgevers.
Vol gezonde, rustgevende en balancerende recepten die perfect aansluit bij de yogafilosofie. Inclusief inspirerende yogahoudingen.

Zelfgeboerd van Marian Flint, Uitgeverij Snor.
De voorganger van dit boek Zelfgeoogst, bracht meer dan 10.000 lezers aan de supersimpele revolutionaire moestuinkistjes-methode. 

Zoete lekkernijen van Gaitri Pagrach-Chandra, Kosmos uitgevers.
Met zoete lekkernijen schreef Gaitri met succes een vervolg op Het Nederlands bakboek, dat in 2012 Kookboek van het Jaar werd.

Zoetwatervis - de culinaire gids van Hanneke Videler, Scriptum.
Voor Zoetwatervis ging Hanneke samen met haar in vis gespecialiseerde huisbioloog op studiereis in Europa en verder weg.

Categorie vertaald

3 van Hugh Fearnly-Whittingstall, Becht.
De lekkerste 3 eenheid op je bord. Combineer drie geweldige ingrediënten en creëer de meest ideale gerechten! 

30 Minuten vegetarisch van Rose Elliot, Kosmos uitgevers.
Rose Elliot, de Engelse vegakoningin schreef meer dan 100 overheerlijke en uiteenlopende recepten waarin groenten terecht de hoofdrol spelen.

A la mère de famille van Julien Merceron, Good Cook.
Dit boek bevat de lekkerste recepten van de mytische Parijse chocolatier. Julien Merceron verklapt alle geheimen van de oudste patisserie van Parijs.

Bakken van Dan Lepard, Fontaine uitgevers.
Veelomvattend bakboek van de hand van Dan Lepard, bekend van zijn populaire bak-column in de Guardian.

Cuisine van Guy Martin, Veltman uitgevers.
Sterrenchef Guy Martin van restaurant Le Grand Véfour in Parijs presenteert 300 recepten uit de Franse keuken gerangschikt naar het soort gerecht.

De complete vegetarische keuken van Rose Elliot, Veltman uitgevers.
Rose Elliot is de meest vooraanstaande vegetarische kookboekenschrijfster van Groot-Brittannië.

De echte chinese keuken thuis van Fuchsia Dunlop, Karakter uitgevers.
Fuchsia Dunlop heeft een zeldzame gave om haar encyclopedische kennis van de Chinese keuken op een boeiende en tongstrelend manier over te brengen.

De smaak van Italië, Standaard uitgeverij.
Pasta is er in alle vormen en maten. En vind je niet de juiste pastasoorten dan maak je toch je eigen verse pasta? Inspiratie genoeg in dit boek.

De smaken van Spanje van Claudia Roden, Fontaine uitgevers.
Claudia Roden, autoriteit op het gebied van de mediterrane, Noord-Afrikaanse & Italiaanse keuken, richt in dit standaardwerk haar scherpe op de Spaanse gastronomie.

De souk van Salma Hage, Unieboek/Het Spectrum.
De Souk, het beste van de Libanese keuken is met authentieke en traditionele gerechten hét standaardwerk over de meest verfijnde Arabische keuken. 

Encyclopedie van de patisserie en desserts van V.Boué,H.Delorme&D.Didier, Fontaine uitgevers.
De nieuwe bijbel: volledig geïllustreerde encyclopedie voor het leren bereiden van uw eigen patisserie en desserts.

Food from Plenty van Diana Henry, Veltman uitgevers.
Lekker koken met producten uit eigen voorraadkast, seizoensproducten en restjes.

Granen van Molly Brown, Good Cook.
Koken met granen, peulvruchten & zaden is hip & happening. Boek met 150 feel-good recepten voor ontbijt, soepen, salades, diners & zoete gerechten.

Hanoi Saigon van Hando Youssouf, Becht.
Drie Vietnamese broers die niks hadden, na jaren bikkelen de goedlopende zaak Paris Hanoi runnen, hun zaak uitbreiden met Little Hanoi en Hanoi Traiteur.

Hart, lever, niertjes. En de rest van Stéphane Reynaud, Fontaine uitgevers. Hart, kippenmaagjes, nieren, pens, hersenen, staart, die tot de grote familie van organen behoren, worden niet zo vaak klaargemaakt. Vergeet uw vooroordelen!

(H)eerlijk, lekkere en gemakkelijke recepten van Gwyneth Paltrow, Kosmos uitgevers.
In dit kookboek staan 150 fantastische recepten voor iedereen die er goed uit wil zien en zich geweldig wil voelen. 

Het grote kleine hapjesboek van Benoit Molin, Veltman uitgevers.
Chic of casual, op het terras of bij het haardvuur: de borrel is een moment van grote verbondenheid.

Jeruzalem van Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi, Fontaine uitgevers.
De auteur kreeg met bestsellers Plenty en Ottolenghi Het kookboek al velen de keuken in.

Joie de vivre van Béatrice Peltre, Fontaine uitgevers.
Voor Béatrice Peltre is koken onlosmakelijk verbonden met mensen & plaatsen die we in ons hart dragen. In haar wereld worden smaken verzameld als souvenirs.

Keukendagboek van Nigel Slater, Fontaine uitgevers.
Het juiste eten, op de juiste plaats en in de juiste tijd, wanneer eten, kok en tijd van het jaar met elkaar in overeenstemming zijn.

Koken met quinoa van Rena Patten, Veltman uitgevers.
Het product quinoa is in feite zaad, maar wordt gegeten als een graan, het is een supergraan: één van de gezondste voedingsmiddelen die er zijn!

New York - recepten uit de Big Apple van Marc Grossman, Good Cook.
Vanaf nu kun je deze onmiskenbare New Yorkse recepten ook aan deze kant van de oceaan maken.

POLPO van Russell Norman, Karakter uitgevers.
Het Venetiaanse restaurant Polpo is culinair gezien the place to be. Normans manier van koken is no-nonsense, innovatief, uitbundig en heerlijk.

Puur natuur. Op tafel van Alain Ducasse, Fontaine uitgevers.
Alain is wereldberoemd vanwege zijn kennis van de Franse gastronomie. Hij is een groot voorvechter van het verspreiden van culinaire kennis.

Simple pleasures van Annable Langbein, Unieboek/Het Spectrum.
Alle recepten worden bereid met verse seizoensproducten van lokale leveranciers of uit eigen tuin. Een kookboek vol pure gerechten voor de mooie momenten in het leven. 

Supper Club van Kerstin Rodgers, Veltman uitgevers.
Recepten en notities vanuit The Underground Restaurant. Supper Club is een eerbetoon aan het fenomeen ‘geheim restaurant’

TexMex van Jonas Cramby, Becht.
Recepten van gerechten & cocktails op de grens tussen Texas en Mexico. Neem een kijkje in het boek of maak zelf zo'n lekkere taco!

The good table van Valentine Warner, Veltman uitgevers.
In dit boek bewijst Valentine eer aan slow cooking met goedkopere stukken rund, varkens en lamsvlees & moedigt ons aan minder gegeten vlees als konijn & hert te eten. 

The Hummingbird Bakery, Home sweet home van Tarek Malouf, Veltman uitgevers. The Hummingbird Bakery is terug met een prachtig nieuw bakboek waarin de thuisbakker in het zonnetje wordt gezet met inspirerende recepten.

Virgin to veteran van Sam Stern, Good Cook.
Dit is een kookboek met een twist. Volg deze eigentijdse masterclass en je zult koken met een berg aan zelfvertrouwen. 

Wat Katie eet van Katie Quinn Davies, Karakter uitgevers.
Katie Quinn Davies deelt haar favoriete recepten die zij eerder publiceerde op haar culinaire blog WhatKatieate.com.

Meest duurzame kookboek van 2013

Dionne van Zijl, projectorganisator bij Youth Food Movement academie reikte de prijs uit voor het groenste kookboek van 2013: Lekker lokaal van Jobien Groen (Becht). Hij let daarbij op actualiteit (minder vlees is duurzaam, dat weten we nu wel. Maar wat zijn de nieuwste trends) creativiteit, toegankelijkheid, hoe verleid je de niet-duurzame kok?) & urgentie (wat helpt nou echt bij koken: energie, minder vlees of nieuwe producten?). In 2012 werd de prijs toegekend aan de Groene Garde. Eervolle vermeldingen waren er voor Het peuter soepboek (Keetsmakelijk) en Wat de pot schaft (ecofabulous Lisette Kreischer).

Kanshebbers 2013:
Echt eten van Jonathan Karpathios
Een broodje in de oven van Tamara Weide
Eerlijk, wild & duurzaam. De gans opeten van D.Buijtendorp & E.vd Schootburgge
Dagelijkse kost 5 van Jeroen Meus
Food from plenty van Diana Henry
Groentebijbel van Mari Maris
Hallo Paelo van Willeke Linneman
Het Zeeuws knop bakboek van Tinka Leene
HERFST van Iris Boonstoppel
Koken met quinoa van Rena Patten
Lekker lokaal van Jobien Groen
Oerkoken van Willem ter Steeg
Werken met vis van Bart van Olphen
Weten van (h)eerlijk eten deel II van Rineke Dijkinga
Zelfgeboerd van Marian Flint

Het Goede doel

Pierre Wind heeft zich dit jaar ontfermt over de kookboeken die gemaakt zijn door of voor een goed doel. Het eerste boek dat wij dit jaar ontvingen is het 'Sophia kookt' kookboek. 1, 2, 3 ik kook van Janny van der Heijden dingt ook mee. Evenals Kijk ik kook van Lise Weuts & Proef Noord-Holland van Emma Los. De winnaar werd Kijk ik kook van de vlaamse Liese Weuts (uitgeverij Lannoo). Lise won tevens de prijs voor het beste vormgeefster van 2013!

 

Onze partners