De Kookboeken verkiezing 2014

Voor de verkiezing van 2014 hebben alle kookboekenmakers Nederlandstalige kookboeken ingestuurd. Kookboeken die verschenen zijn tussen 15 oktober 2013 en 27 oktober 2014 (uiterlijk 23.59 uur afgeleverd bij de organisatie) konden meedingen naar de Kookboek van het Jaar prijs 2014.

 

Een vijfkoppige vakjury kreeg alle kookboeken toegestuurd en beoordelde de boeken uitgebreid. Op dinsdag 28 oktober kwam de jury -op een geheime locatie- bijeen. Zij nomineerden 6 titels: 3 Nederlandse en 3 vertaalde. Waar let de jury zoal op?
Donderdag 30 oktober om 10 uur maakten we @gummm bar de nominaties bekend: alle deelnemers & overige aanverwante kookboekenliefhebbers waren van harte uitgenodigd!

Vanaf de bekendmaking kon iedereen meebepalen welke van deze 6 genomineerde kookboeken de Gouden Garde publieksprijs verdiende door een stem uit te brengen. De titel met de meeste stemmen werd de publiekslieveling 2014!
Deze prijs werd uitgereikt door Joep Zijp, de founder en bedenker van de Gouden Garde publieksprijs.

Naast deze twee kookboekenprijzen hadden we nog 3 awards: 
die voor de beste fotograaf of vormgever (uitgereikt door ELLE eten), het meest duurzame kookboek (door Youth Food Movement) & voor een goede doelen kookboek (by Pierre Wind himself).

De uitreiking was op donderdag 13 november, voor alle deelnemers aan de verkiezing, genodigden, de culinaire pers en verder iedereen die ons liked (niet alleen op facebook...!).

Winnaars Kookboek van het Jaar 2014

Winnaar vakjuryprijs 2014

Koken tussen de vulkanen van Ko Sliggers, Uitgeverij Loopvis

HET JURYRAPPORT WINNAAR KOOKBOEK VAN HET JAAR 2014:

Het boek is wars van alle clichés over hoe een kookboek eruit dient te zien. Te beginnen bij de fotografie die vaak al kokende ontstaan lijkt te zijn. Vermoedelijk met een smartphone, recht van boven in de pan geschoten. Het resultaat is niet altijd even smakelijk maar illustreert treffend de werkwijze van de kok-ontwerper-onderzoeker-fotograaf-schrijver: spontaan, gedreven en eerlijk. Zo toont zich ook het omslag, of beter gezegd het ontbreken ervan. Een slap, bruin karton die van de bodem van een kist met sinaasappelen gevist lijkt te zijn. Wie een boek zoekt dat met een vochtig doekje kan worden afgenomen is bij deze auteur aan het verkeerde adres.
Wie de moeite neemt in dit boek te duiken zal blijven lezen en wordt beloond met waardevolle informatie over de politieke en rijke culinaire geschiedenis van Zuid Italië. De recepturen zijn uitstekend, vaak verrassend en helder geschreven. Je krijgt meteen zin om de koffers te pakken en te vertrekken richting het zuiden. Wie daar even geen tijd voor heeft kan wel boodschappen gaan doen en heerlijk koken uit dit boek!

Ko Sliggers is alles in één: Kok, ontwerper, onderzoeker, fotograaf en schrijver. Compacter kan het productieteam van een kookboek haast niet. Ko en niet te vergeten Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis hebben lef.

Gouden Garde publieksprijs 2014

WINNAAR GOUDEN GARDE PUBLIEKSPRIJS 2014

De winnaar van de Gouden Garde publieksprijs 2014 is Melk & dadels van Rose stories ism Nadia Zerouali, De Bres & van Lindonk special projects. Zij wisten één derde van alle stemmen binnen te halen.

Naast deze twee kookboekenprijzen waren er nog 3 awards: 
die voor de beste fotograaf of vormgever (uitgereikt door ELLE eten): Over rook van Meneer Wateetons. Het meest duurzame kookboek (door Youth Food Movement) werd Het nieuwe kliekjesboek van Puck Kerkhoven & voor een goede doelen kookboek (by Pierre Wind himself): Streetfood Kosovo, Mirjam Letsch.

De uitreiking was op donderdag 13 november bij Hotel de Goudfazant, voor alle deelnemers aan de verkiezing, genodigden en de (culinaire) pers.

 

Onze partners