Vakjury 2014

Ieder jaar is het weer bijzonder leuk 5 vakmensen te vragen voor onze jury. Mensen die wij bewonderen, waarderen en die uitblinken in hun vak. Zij hebben de belangrijke taak de ingezonden kookboeken te beoordelen en het er met elkaar over eens te worden dat de genomineerde en winnende kookboeken een unieke prijs verdienen. Met veel genoegen stellen wij dan ook de vakjury aan u voor:

Grietje Braaksma

Bijna 3 jaar Inkoper Boeken en Tijdschriften voor de Bijenkorf. Zelf gek van boeken met een brede belangstelling voor kunst & cultuur. Tevens gepassioneerde museumbezoeker. Kookboeken zijn niet alleen om uit te koken maar ook heerlijk om te lezen. Heeft zelf een grote verzameling kookboeken, bijna net zoveel als de hele afdeling kookboeken bij de Bijenkorf Amsterdam!

Janneke Philippi

Is kookboekenauteur en foodstyliste. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Ze heeft oa een maandelijkse rubriek in foodmagazine delicious. Samen met haar man, foodfotograaf & vormgever, Serge Philippi maakte ze meerdere kookboeken waaronder bestseller Appeltaart. Deze maand (september 2014) verschijnt het eerste boek in haar nieuwe serie: Soep-bij Janneke thuis. Diverse boeken worden ook uitgegeven in het buitenland.

Robert Kranenborg

12 jaar Frans/Nederlandse bevoorrechte opleiding tot ambachtelijk kok. Heeft daarna de leiding gehad over 6 restaurants in België en Nederland, altijd met de opdracht tot Michelin sterren niveau. Vanaf 2008 gebruikt hij zijn kennis als restaurant consultant in de breedste zin, productontwikkelaar food en presentator. Zijn liefde voor streetfood heeft hem founder en mede-eigenaar gemaakt van streetfood concepten.

Joël Broekaert

Is restaurantrecensent voor NRC Handelsblad en culinair columnist voor Vrij Nederland. Joël studeerde geschiedenis en journalistiek aan de UvA, liep stages en werkte als journalist in New York en was redacteur van nrc.next. Sinds 2011 legt hij zich volledig toe op de culinaire journalistiek. Joël is tevens voorzitter en samensteller van de jaarlijkse kookboekenspecial van Vrij Nederland.

Dirk Laucke

Ontwerper, typograaf en directeur van het Nederlands/Duits ontwerp bureau Studio Laucke Siebein. Voor hun werk zijn zij veelvoudig bekroond met internationale designprijzen. Hun boekontwerpen maakten meerdere keren deel uit van de selectie ‘Best verzorgde boeken’. Naast zijn werk als ontwerper, leert Dirk Laucke aan de ‘Universität de Künste’ in Bremen Duitsland. 

 

Onze partners