Kookboek van het Jaar verkiezing 2015

De vakjury 2015 heeft deze 6 titels genomineerd  voor Kookboek van het Jaar 2015 (3 Nederlandse & 3 vertaalde titels). De winnaars werden tijdens een feestelijke kookboekenparty in Markthal Rotterdam bekend gemaakt bij Restaurant Fellini.
Bekijk hier alle ingezonden kookboeken voor de verkiezing van 2015.

De Kookboek van het Jaar 2015 winnaar volgens de vakjury

De Kookboek van het Jaar 2015 vakjury prijs is uitgereikt aan 'Spuntino' van Russell Norman (Karakter uitgevers). Russell won met zijn boek Polpo in 2013 al eerder de Kookboek van het Jaar prijs. "He did it again", aldus de vakjury. Want een neus voor nieuwe spannende dingen heeft deze Londense chef zeker. De dynamiek van New York, waar het boek over gaat, staat in interessant contrast met de rustige, kalme vormgeving. Een boek waarmee je meteen aan de slag wil, omdat alles er aantrekkelijk en toegankelijk uit ziet. Meteen ook een adreslijst voor de favoriete eetadressen van Russell Norman in New York.
Lees het volledige juryrapport

Winnaar Gouden Garde publieksprijs 2015

De veldkeuken, het kookboek van Femke de Winter en René van der Veer kreeg de meeste stemmen van het publiek en won daarmee de Gouden Garde publieksprijs 2015.
De veldkeuken, Femke de Winter en René van der Veer, De Vrije uitgevers, isbn 9789090291291 € 24,95

Het meest duurzame kookboek van 2015

De Youth Food Movement award voor het meest duurzame kookboek van 2015 was voor 'Liever Lokaal, 365 dagen per jaar' van Annette van Ruitenburg en René Zanderink, die op persoonlijke titel meededen aan de Kookboek van het Jaar verkiezing. Dit boek laat zien wat Nederland in huis heeft aan bijzondere producten en is een lofzang op de diversiteit van de Nederlandse eetcultuur. In dit boek komen spannende en bijzondere producten aan bod in een seizoensgebonden opbouw. De nadruk ligt op lokaal en relatief onbekende producten met een duidelijke uitleg waar ze te verkrijgen zijn en hoe te bereiden. De recepten zijn wisselend van moeilijkheidsgraad en niet alleen voor bekenden van Slow Food geschikt maar ook om indruk te maken bij het Kerstdiner. Bij de gerechten is niet helemaal duidelijk hoe groot ze zijn of voor welke gang ze bedoeld zijn. Ook de indeling waarbij alle soorten producten naast elkaar staan – vis naast fruit- oogt soms wat rommelig. 

Annette van Ruitenburg & René Zanderink, Fontaine uitgevers, isbn 9789059564893 € 39,95

Een eervolle vermelding was er voor Groenten uit Zee van Lisette Kreischer. Dit boek is zijn tijd een beetje vooruit. De recepten zijn vernieuwend en uniek door het gebruik van ongewone producten. Waar deze ingrediënten te koop zijn is niet echt duidelijk waardoor het voor de gewone consument niet toegankelijk is.

Nominaties

Een 5 koppige vakjury krijgt alle kookboeken toegestuurd en beoordeelt de boeken uitgebreid. Op maandag 26 oktober kwam de jury bij Kookpunt Rotterdam bijeen. Zij nomineerden 6 titels: 3 Nederlandse en 3 vertaalde. Waar let de jury zoal op? Donderdag 29 oktober zijn de nominaties bekend: op die dag reden wij een rondje door Nederland en Vlaanderen, langs de gelukkige genomineerden. Met een grote rol knal oranje 'Genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2015' stickers onder onze arm, een flinke fles champagne en een mooie bos bloemen. Gelukkig waren alle deelnemers aan onze wedstrijd die dag allemaal thuis/op kantoor!

Gouden Garde publieksprijs, YFM award & Bijzondere Collecties UvA

Vanaf de bekendmaking van de 6 genomineerde kookboeken titels kan iedereen meebepalen welke van deze 6 genomineerde kookboeken de Gouden Garde publieksprijs verdient door een stem uit te brengen. De titel met de meeste stemmen werd de publiekslieveling 2015! In 2014 hadden we maar liefst 10.000 stemmen. De publieksprijs prijs wordt uitgereikt door Joep Zijp, de founder en bedenker van de Gouden Garde publieksprijs.

Naast deze twee kookboekenprijzen hebben we nog een speciale award:
het meest duurzame kookboek van 2015. Deze award wordt bepaald door Youth Food Movement.

Afgelopen jaar hebben wij alle genomineerde en winnende kookboeken van de afgelopen 8 edities geschonken aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Deze traditie zetten we dit jaar voort: tijdens de Kookboek van het Jaar prijsuitreiking 2015 op donderdag 12 november bieden wij de 6 genomineerde kookboeken aan, zodat deze een plek krijgen in de bibliotheek en dus geconserveerd blijven voor de volgende generaties!

 

Onze partners